Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Франкенфууд или най-честите мутанти в чинията ни

Франкенфууд или най-честите мутанти в чинията ни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Генно модифицирани храни
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.

Има хиляди продукти, в които се съдържа ГМО. Но обозначение за това няма. Наскоро екологични организации обявиха най-популярните храни, изцяло генно обработени.

Това са канола (рапица) масло, лецитина, соевото масло, памучното масло, соеви сос, царевичното масло и нишесте, царевичния сироп и соевия белтък. Те са доказано вредни за човешкото здраве. Но те не са единствените.

Един от аналозите на хранителните продукти е соята. Използва се за подобряване на местни и млечни стоки. Или поне така твърдят производителите.

Изкуствени зеленчуци

С добавянето на соя реално се пести от натуралните компоненти мляко и месо, които чисто и просто се заменят с ГМО добавката соев протеин. Той се съдържа навсякъде – във всички видове салами, шунки, луканки, наденици, кренвирши и др.

Чрез добавяне на соевия сурогат се постига поевтиняване на производството за сметка на натуралния компонент. Но това вреди сериозно на консуматорите. Изследване, проведено през 50-те години, доказва наличието не вещества в соята, влияещи пагубно върху щитовидната жлеза.

ГМО Домати

Честата употреба на соя, която е неминуема при купуването и употребата на ГМО продукти може да доведе до хроничната неспособност да се усвояват аминокиселини, което води до допълнителни нарушения в човешкия организъм.

До 30 гр. соя на ден водят до развитието на гуша и други заболявания, казват японските изследователи. Медици от Корнелския университет пък установяват, че деца, приемали големи количества соево мляко, развиват диабет.

Соеви продукти

Западната преса кръсти храните мутанти "Франкенфууд", по аналогия с митичното чудовище Франкенщайн.

Производството на генно модифицирани храни е оправдано от учените, които казват, че ще спасят планетата от глад. Едно от най-интересните им (и плашещи) постижения е царевица, която е устойчива на сушата.

За да го постигнат, е изолиран ген от скорпион, който е вкаран в кочана. Доматите, които ядем през зимата пък, са получени от вкараната в тях ДНК на сьомга, която е студоустойчива.

Проблема с тези кръстоски е, че се правят между три царства - това на животните, на растенията, а в крайна сметка и на хората. Древните мъдреци са казали човек е това, с което се храни.

Я проблемът е в това, че тялото ни още е на еволюционно ниво, а сблъсъкът на миналото и бъдещето води до аномалии, като затлъстяване, алергии, дори смъртни случаи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
***
***
Изключително неграмотно написана статия! Интересно е какво би се случило, ако "царството на хората" премине "все още еволюционното си ниво"...
30.03.2013 13:24
mells
mells
Браво. Царство хора. И с граматически грешки. Изключително интелигентно написана статия...
Уволнете хората от екипа ви, които пишат такива глупости.
30.03.2013 10:36
2
Уточнение
Уточнение
Човешкото тяло, както и всеки друг организъм винаги ще бъде на еволюционно ниво. Впрочем съвсем малка част от ДНК е уникална за човеците, остраналото са банани, глухарчета, зайчета, шимпанзета...
15.03.2013 11:18
1
Чарлз Дарвин
Чарлз Дарвин
Против генно-модифицираните организми, използвани за храна съм, но не защото са опасни, а защото не е честно спрямо производителите на естествени продукти.

Отбележете си, че термин като "Царство Хора" не съществува.
И не забравяйте, че един ген означава един протеин, което далеч не означава, че доматът ще прилича на риба и пр.
Не си изграждайте представата за света от вестикарски статии, ами се доверете на научните такива.
15.03.2013 10:29
Петър
Петър
Сега имаме /отново / супер зооспециалист професор /!/ министър на земеделието - дано чрез подчинената му Агенция за контрол по храните - не се допусне да си
храним децата и внуците с ГМО продукти .

14.03.2013 17:39
2