Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как се разпределя храната в чинията

Как се разпределя храната в чинията

Как се разпределя храната в чинията

Идеалният баланс на макро- и микронутриенти при едно хранене е цел, която трудно се постига при всекидневното изготвяне на меню за всяка хранене. Личните предпочитания и визуалното възприемане на храната оказват съществено влияние, за което дори не си даваме сметка.

Добър начин за контрол над храната е методът на чинията, който помага за броенето на калориите и баланса на порциите. С този метод целите на отслабването не са трудно постижими.

За първи път този метод става популярен в Канада през 2007 година, когато националното ръководство по хранене обяснява как да се задоволят ежедневните нужди от храна, като се държи сметка за размера на порциите и съдържанието им.

Какво е Методът на чинията

Разпределение на порцията

Плодовете и зеленчуците, въглехидратите и протеините са трите основни групи храни, които трябва да присъстват във всяка порция. Тяхното съотношение трябва да бъде 2:1:1. Още 3 допълнителни стълба хранителни вещества са нужни, за да се допълни чинията с всичко необходимо на тялото от храната.

Методът на чинията има свой вариант и за диабетиците и за тях е особено полезен и препоръчителен за следване.

Този метод е адаптиран, така че храните в него да бъдат вкусни и достъпни за всеки и да съответстват на принципите на балансираното здравословно хранене.

Разпределение на групите храни в чинията

Трябва всеки ден да се ползва една и също като размер чиния. В нея продуктите трябва да бъдат разпределени в следното съотношение:

Плодове и зеленчуци - ½ от чинията

Разпределение на храната в чинията

Тези зеленчуци трябва да са без нишесте, подходящи са броколите, карфиола, зелето, краставиците, зеленолистните зеленчуци. Те не съдържат захари и държат кръвната захар на подходящи нива, захранвайки в същото време организма с витамини, минерали и фибри;

Протеини - ¼ от чинията

Изборът е между пилешкото месо, яйцата, рибата или сиренето. От тях тялото получава основните хранителни вещества и в същото време подпомагат отслабването. За тези, които са отказали месото, подходящи са алтернативите от растителен произход.

Въглехидрати - ¼ от чинията

Разпределение на храни в порцията

Отделянето само на четвърт от чинията на въглехидратните храни подпомага регулирането на кръвната захар. Въглехидратите съдържат и доста калории, затова трябва да се контролират. Зърнените храни, зеленчуците с нишесте и бобовите култури имат нужда от контрол също.

Така перфектната порция е запълнена по начин, който ще засити организма и ще осигури балансиран прием на всички нужни хранителни вещества.

Полезните мазнини

Полезна чиния

За да бъде чинията напълно завършена, трябва да се обърне внимание на здравословните мазнини. Омега- 3 и омега- 6 мастните киселини, полиненаситените мазнини са това, което заслужава внимание. Ядките, авокадото, кокосовото масло, маслините, таханът са продуктите, които осигуряват тези полезни мазнини.

Така съставената диета чрез метода на чинията помага за поддържане на здравословно тегло през целия живот.

Вижте още:

- 9 съвета за измерване и контрол на порциите;

- Как с длан да измерите размера на порцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest