Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Хигиена на микровълновата фурна

Хигиена на микровълновата фурна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Почистване на микровълнова

Микровълновата печка е уред, който отдавна присъства във всяко едно домакинство. Много удобна и практична, тя е улеснение за всяка домакиня. Но не ви ли е дошло до гуша от задушаващите миризми на препаратите за почистване и грубата и изсъхнала кожа на ръцете ви, получена след контакт с тях.

Време е да сложите край. Тук ще намерите няколко изключително интересни и полезни идеи за това, как да поддържате перфектна хигиена на вашата микровълнова печка.

За първото предложение са ви нужни само и единствено кори от портокал. Вземете един плод, обелете го и поставете корите в чиния, подходяща за пускане в микровълнова. Залейте корите до средата с вода, след което поставете чинията в печката за точно 7 минути.

Притопляне

Различните марки микровълнови имат различни параметри и поради това не се наемаме да препоръчваме мощност. Ако заложите на по-ниска температура, спокойно ги оставете за двойно повече време. Ориентирайте се по водата – ако се е изпарила, е крайно време да изключите уреда.

След като го направите, не отваряйте вратичката, а оставете затворена фурната за около 20 минути. Така концентрираната пара ще разтвори напълно мазните натрупвания. Когато времето изтече, микровълновата ще е изстинала напълно и ще можете лесно да я допочистите. За целта използвайте суха памучна кърпа.

Микровълнова печка

Портокаловите кори разграждат мазните петна, поради наличието на киселина, която се съдържа в тях. А ароматът, който ще остане след използването им, ще замени миризмите на застояло, риба или др., които понякога трайно се настаняват във фурната, с приятен цитрусов аромат.

Друг идеен метод за почистване на микровълновата се получава, като поставите в нея половин чаша равни части вода и лимонов сок (или вода и оцет). Включвате печката на максимална мощност за около 5 минути, след което изчаквате няколко минути, преди да извадите чашата. След това изплакнете вътрешността на печката с навлажнено парче плат. Принципа е същият.

И най-разпространеният метод за почистване на микровълновите печки е този с веро. Напълнете купа с хладка вода и добавете достатъчно количество препарат. Пуснете я за 1 минута или за толкова, колкото трябва, за да започне да излиза пара. След това извадете купата, вземете гъба за миене на чинии, намокрете я и избършете вътрешността на печката. На сместа може да се добави и малко сода бикарбонат.

След като почистите, оставете микровълновата отворена за известно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Диана
Диана
06.04.2015 00:30
А има и по-лесен начин да си спестите търкането-гответе в йенско стъкло с капак,а когато притопляте-с плстмасов капак за тази цел.
0
0
сгдхйфд
сгдхйфд
29.01.2014 12:39
Някой микровълнови, в които се готвят манджи, а не само се подгряват работи и чайчета, се натрупват много наслагвания от изпаренията и в такъв случай най-добре е да се почиства с обезмаслотел, защото верото не помага особено.
3
0
Stoyanova
Stoyanova
20.09.2013 19:52
Извинете, но Вие какво готвите там, че се налага часове търкане с препарати както пише в началото на статията...?
Аз моята я забърсвам с мека кърпа натопена в разтворено във водата веро, после пак но без веро и всичко е ОК!
Учудена съм от усилието, което според Вашата статия трябва да бъде положено за почистване на микровълновата.:)
3
1
Ваня
Ваня
22.03.2015 18:51
И аз преди това се чудих. В нас винаги сме имали микровълнови и винаги са били перфектно чисти и лъснати. Сега живея със съквартирантка и трябва да Ви кажа,че на моменти изпитвам усещането,че я маже с разтопено масло. Дълго време се стараех да държа хигиена, но накрая ми писна да отделям по половин час за стъргане и известен период си стоя мазна,мръсна и смърдяща, докато не открих трика с оцета.
0
0
Станислава
Станислава
08.02.2015 17:00
Ами Вие сигурно само вода топлите в нея, щом минавате толкова леко в почистването й.Но аз например готвя и риба , и картофи с гъби и други неща, такааа че не става по Вашият начин
2
0