gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Шест коктейла, вдъхновени от медицината

Шест коктейла, вдъхновени от медицината

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Медицински коктейли

Въпреки че прекаляването с алкохолни напитки не е добро за здравето, малките дози алкохол влияят добре на отделните системи на организма. Съществуват шест коктейла, които са вдъхновени от медицината, тъй като съставките им са полезни от медицинска гледна точка.

На първо място е джин с тоник. Той е спомогнал на британците да се предпазят от малария в тропиците.

Необходими продукти за един коктейл: 90 милилитра тоник, 60 милилитра сух джин, шепа лед, 2 резенчета лайм. Коктейлът се приготвя за пет минути.

Коктейли

Чаша с дебели стени се пълни до половината с лед. Добавя се джинът. Отгоре се излива тоникът. Ръбът на чашата се натърква с резенче лайм. В коктейла се добавят няколко капки сок от лайм. Едно резенче лайм се използва за гарнитура, като се слага на ръба на чашата.

Сред така наречените медицински коктейли е и розовият джин. Приготвя се за 5 минути. Горчивината на този коктейл успокоява стомаха.

Необходими продукти за 1 коктейл: шепа лед, 60 милилитра сух джин, 30 милилитра Коантро или Трипъл Сек, 8 капки Ангостура битер.

Шейкърът се пълни с малко лед, добавя се джинът и коантрото, след това и Ангостурата. Шейкърът се разклаща добре и се налива в чаша, пълна до половината с лед.

Коктейли с джинджифил

Коктейлът Тъмно и Буреносно се приготвя за 5 минути и е известен като националното питие на Бермудските острови. Този коктейл действа освежаващо, а освен това успокоява стомаха. Прави се за 5 минути.

Необходими продукти за 1 коктейл: 1 супена лъжица карамелизиран джинджифил, нарязан на тънко, шепа ледени кубчета, 60 милилитра тъмен ром, 4 капки Ангостура битер, 1 чаена лъжичка сок от лайм, 1 резенче лайм за украса, 20 милилитра джинджифилова бира.

Джинджифилът се слага на дъното на чаша с дебели стени. Пълни се с лед, излива се Ангостурата и ромът, добавя се сокът от лайм. Леко се разбърква и се добавя джинджифиловата бира. Украсява се с резенче лайм.

Конски врат е коктейл, който действа освежаващо и ободряващо. Прави се за 5 минути.

Наздраве

Необходими продукти за 1 коктейл: 1 лимон, 5 кубчета лед, 30 милилитра бърбън, 4 капки Ангостура битер, 120 милилитра джинджифилова бира.

С белачка за картофи се обелва кората на лимона, като се превръща в спирала. С тази спирала се украсява ръба на висока чаша. Пълни се с леда, добавят се бърбънът и Ангостурата, разбърква се и се добавя джинджифиловата бира.

Коктейлът с шампанско действа загряващо и се прави за 5 минути.

Необходими продукти за 1 коктейл: 1 бучка захар, 6 капки Ангостура битер, 150 милилитра шампанско, 1 кора от лимон. Захарта се слага на дъното на чаша за шампанско, добавя се Ангостурата и шампанското, украсява се с кора от лимон.

Старовремският коктейл, който е издържал изпитанията на времето, се прави за 5 минути. Той действа добре на храносмилането. Необходими продукти за 1 коктейл: шепа лед, 30 милилитра бърбън, 1 бучка захар, 4 капки Ангостура битер, 90 милилитра газирана вода, кора от портокал.

В шейкър се смесват бърбънът, захарта и Ангостурата, заедно с малко лед. Разбърква се и се излива в чаша с лед. Добавя се содата и се украсява с портокаловата кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest