Картофи

AdminAdmin
Администратор
94642k
Картофи

Картофите (Solanum tuberosum), наричани диалектно още компири и патати са многогодишни растения от семейство Картофови (Solanaceae). Това масово разпространено и обичано от милиарди хора по света растение е с американски произход, но днес се отглежда из всички части на света заради невероятно хранителнити и вкусни, съдържащи скорбяла грудки.

Съществуват около 200 диворастящи вида картофи, разпространени масово из САЩ, планинските райони на Мексико, Централна Америка и Андите до Аржентина, Уругвай и Чили. Счита се, че в Мексиканския трансвулканичен пояс, намиращ се близо до Мексико Сити и в южните централни Анди е „царството на картофите”, защото там има най-голямо видово разнообразие.

Картофите са леко претенциозна култура, защото произхождат от ниските райони на Андите и растат най-добре и плодородно в хладни климати с достатъчно валежи или напояване. Затова и Западна Европа е едно доста подходящо място за отглеждане на картофи.

Тонове картофи идват и от субтропическите низини на Индо-гангската равнина в Южна Азия, а пататите и техните разновидности като сладък картоф и батат са широко разпространени из високите части на югозападен Китай и в екваториалните високи части на остров Ява.

Картофите са най-широко разпространената и най-отглежданата кореноплодна култура в света, а се нареждат на четвърто място по обема на суровата продукция веднага след ориза, пшеницата и царевицата. Производството на картофи в света годишно е около 350 млн. тона, а средно човек изяжда за една година около 33 кг картофи.

В Източна и Централна Европа производството на картофи на глава от населението е най-голямо. Сред най-големите световни производители на картофи в света са Китай, Русия, Индия, САЩ и др.

Картофи

Произход на картофите

Историята на картофите започва преди почти четири хиляди години, когато в настоящия си вид, те са била обработвани от тогавашните жители на Перу. Известните племена от този район - Моча, Чиму и Инките е известно, че са култивирали още по-издръжливи сортове картофи.

В района, който обхваща Боливия, Перу и Чили, се прави картофено брашно, наречено чудо, което се използва за приготвяне на печива и други храни.

Испански изследователи и завоеватели, достигнали до бреговете на Южна Америка, пренасят картофите до други страни и континенти. Те също така открили, че картофите в действителност могат да поддържат моряците при дълги пътувания, като прекосяването на Атлантика.

Въпреки това, картофите не получават добър прием и признание, когато достигат Европа. Асоциирани с племената, те са били счетени за нездравословни, нечисти и дори "нехристиянски". В последствие обаче се появява вярата, че картофената грудка съдържа качества на афродизиак, което прави този зеленчук популярен.

По-късно и неговите лечебни свойства са добавени към списъка на добродетелите му, а след това испанците започват да го харесват и на вкус и на практика се превръщат в първите хора в Европа, които действително считат картофа за деликатес. Процесът на възприемане на картофите продължава почти един век. До средата на седемнадесети век повечето европейски държави ги приемат като част от тяхната трапеза.

Състав на картофите

Картофите са много добър източник на въглехидрати, белтъчини, минерали и витамини. В тях се откриват големи нива на витамин C, особено в прясно извадените картофи. Тези хранителни кореноплодни обаче не са много подходящи за диети, защото имат висок гликемичен индекс. Въпреки противоречивите мнения по този въпрос, картофите са здравословна храна. Високото им съдържание на фибри и калий, ги прави предпочитани зеленчуци на трапезата на много народи, а отделно съдържат и завидни нива йод.

Печени Картофи

Последните изследвания доказват, че що се отнася до количеството мазнини и натрий в картофите, тревогите са фалшиви. В картофите се съдържат много малко мазнини и натрий, освен ако не бъдат добавени при приготвянето им. Зелените картофи съдържат количества соланин. Соланинът е вещество, което може да доведе до поява на диария, повръщане, сънливост или сърбеж. Соланинът е едно от двете токсични съединения в картофите, известни като гликоалкалоиди, а другото е чаконинът.

Всеки средно голям картоф осигурява около 110 калории, почти 3 грама протеини, почти нулево количество мазнини, 23 грама въглехидрати, почти 2.7 грама диетични фибри и 750 милиграма благороден калий.

Избор и съхранение на картофи

При избора на картофи е необходимо да се подбират тези, които са твърди и добре оформени. Не трябва да се купуват картофи, които са зелени или покълнали. Най-добре е да се възползвате винаги от пресни картофи, защото само те ви гарантират високи нива на витамин С и ниски нива на токсичния соланин.

Избирайте здрави и ненаранени грудки със светъл цвят на кожицата. Картофите е необходимо да се съхраняват на хладно място, далеч от светлина. Те не трябва да се съхраняват в хладилник и е необходимо да се почистват добре преди приготвяне.

Кулинарна употреба на картофите

Като един от най-широко разпространените продукти и кореноплодно, картофите са сякаш неизменна част от нашата трапеза. Те имат няколко предимства като храна – хранителни са, засищат бързо, и имат широк диапазон на кулинарна манипулация. С други думи картофът може да бъде приготвен по безброй начини. Най-разпространени са пържените картофи, които са навярно най-популярната гарнитура в цял свят.

Дали ще изпечете картофите с подправки, ще ги сварите за картофена салата, ще ги направите на пюре или ще ги сотирате с малко копър и чесън, на практика е гаранция, че ще получите във всички случаи апетитно ястие с картофи.

Картофите се добавят в много видове гювеч, от тях се приготвят картофени палачинки и картофени кюфтета, крокети, традиционен пататник, картофени супи, печива и различни ястия с меса като пиле с картофи, свинско с картофи, телешко с картофи, а защо не и крехко агнешко с картофи. Любимият на мнозина от нас картофен огретен е невъзможен без наличието на картофи. Тези вкусни кореноплодни са традиционна съставка и на родната мусака. Вариациите на картофено руло са неизборимо много. Сладкият картоф е достатъчно вкусен, дори и само сварен с малко сол.

Картофи в тавичка

Ползи от картофите

Известно е, че в действителност листата на картофите са отровни, защото принадлежат към семейството на кучето грозде. Но е факт, че картофите съдържат почти всички хранителни вещества, необходими за препитание. Положителната хранителна стойност на картофите включва високо съдържание на фибри, на калий и ниско съдържание на мазнини. Изследване показва, че картофите са едни от най-добрите източници на фибри, които от своя страна помагат за понижаване на холестерола.

Изследванията доказват също, че диета, включваща храни като картофите, богати на калий помага за намаляване риска от инсулт и води до понижаване на кръвното налягане. Варенето и кипването на картофите намалява количеството на калий в тях. За съхраняване на хранителните вещества, картофите е най-добре да се приготвят печени или задушени.

Картофите са от полза за хората не само като храна и лекарство, но те са и суровина за доста други продукти, като нишесте, брашно, етилов алкохол, декстрин и фураж.

Вреди от картофите

Макар и на практика картофите да се хапват в индустриални количества от всички нас, никой не е застрахован от натравяне с картофи, което не е рядко срещано явление. Токсичните гликоалкалоидите са съсредоточени в големи концентрации точно под кожата на грудката, а колкото по-стар става картофът, толкова и соланинът в него се увеличава. Соланинът се счита за отрова, която засяга нервната система и предизвиква слабост и объркване.

Ако консумирате стари и зеленкави картофи, не е изключено да ви застигне главоболие, диария, гърчове, а най-сериозните са случаи кома и дори смърт. Отравянията от картофи е свързано с количеството на тези токсични съединения. Това обаче не означава, че ако картофите ви са започнали да позеленяват, непременно ще се отровите. Истината е, че позеленяването и натрупването на гликоалкалоиди могат да се случат независимо едно от друго. В някои разновидности на картофите се откриват по-големи концентрации на тези отровни съединения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес