Gotvach.bg»Статии»Любопитно»14 факта, които трябва да знаем за горчицата

14 факта, които трябва да знаем за горчицата

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9504
Кремвирш с Горчица
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.
63.00 лв.

На днешния ден в САЩ отбелязват Националния ден на горчицата. По този повод ви предлагаме да прочетете любопитни факти за този така любим сос.

1. Горчицата се приготвя от смлени семена на растението синап, вода, оцет и евентуално някои овкусители и подправки.

2. Римляните са смесвали неферментирал гроздов сок, известен като мъст, със смлени синапени семена, за направата на „изгаряща мъст” или още наречена „mustum ardens”, от където произхожда наименованието „mustard”.

3. Приготвянето на храна с горчица драстично намалява остротата на подправката.

4. Жълтата горчица (известна още като обикновена горчица) е най-често използваната горчица и идва от САЩ. Тя е много лека горчица със светло жълт цвят, който се дължи на използването на куркума. Тя е въведена през 1904 г. от Джордж Френч, който е считал че американците биха предпочели по-лека горчица от тази, която е била налична в момента на пазара.

5. Дижонската горчица е произведена за първи път в Дижон, Франция, от където носи и името си. За направата на дижонската горчица се използва бяло вино, в допълнение към оцет.

Горчица

6. Медената горчица е съчетание от горчица и мед, което се използва при направата на сандвичи, заливки, маринати и за овкусяване на салати.

7. Музеят на горчицата, намиращ се в планината Хорив, Уисконсин, разполага с колекция от над 5000 буркани с горчица от всички 50 щата и 60 страни. Националният ден на горчицата се празнува всяка година на това място първата събота на август.

8. На глава от населението консумацията на горчица в САЩ е около 12 унции годишно.

9. Продажбите на горчица в света са на стойност 300 милиона долара годишно. Френската горчица заема първо място в това отношение и е с една трета от пазара. Горчицата с различни частни етикети заема второ място с около 20%. Горчицата на Крафт - Грей Пупон е с 15% и е на трето място.

10. Французите насърчават хората да избират горчицата като подправка, тъй като майонезата е пълна с мазнини, кетчупа със захар.

11. Грей Пупон става популярна горчица в края на 1970 година и 1980 година.

12. Съставките на класическата френска жълта горчица са:

Дестилиран оцет, вода, първокласно синапено семе, сол, съдържа по-малко от 2% куркума, червен пипер, подправка, натурални овкусители и чесън на прах.

13. От гледна точка здравословното хранене, 1 чаена лъжичка горчица е с по-малко от 20 калории, без захар, без мазнини и само с 55 мг натрий.

14. Горчицата може да предизвика алергични реакции при някои хора. От ноември 2005 г., продуктите в Европейския съюз трябва да бъдат обозначени като такива, ако съдържат горчица.

Вече знаете доста любопитни факти за горчицата и може да я използвате в различни ястия. Опитайте:

- пържоли с горчица;

- пъстърва с горчица;

- крилца с горчица;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Васко
Васко
Какво значи 'подправка' и 'натурални овкусители' в описанието на класическата френска горчица?
19.02.2013 15:29
1