Видовете горчица са любими на хора от всички краища на света. Те допълват вкуса на огромна част от популярните рецепти в световната кухня. На 7 август пък в САЩ отбелязват деня на горчицата.
Горчицата на прах е много удобна форма. Прахчето трябва да се разтвори в студена вода преди използване. Когато се добавя вода, започва да се отделя масло от синапените семена, които придават на горчицата нейния характерен вкус.
Ароматът на този вид с времето отслабва, затова е най-добре всеки път да се използва прясно приготвена. Поднася се към студени месни ордьоври или към ростбиф. Синапеният прах се използва и за подправки за салати, в майонезата.
Неговият вкус е много концентриран, затова се слага само по една щипка. За да се приготви горчица от синапен прах, трябва да се смесят равни количества студена вода и прах в еднородна маса. Тази смес трябва да престои 10 минути и чак тогава да се използва.
А ето и най-популярните видове горчица.
Дижонска горчица
Безспорно тронът в царството на горчицата ѝ принадлежи. Името ѝ идва от френския град Дижон. През 1634 г. 23-ма тамошни производители на горчица получават изключителното право да я произвеждат и продават. Днес по-голямата част от производството на дижонската горчица се осъществява на други места. Приготвя се от черни или кафяви синапени семена и вино, което ѝ придава гладка текстура и изискан вкус. Това е класическа подправка за месо, печено на скара или грил. Дижонската горчица е силна и подхожда на лека храна. Използва се като подправка на салати, сосове и за да подобри вкуса на майонезата.
Английска горчица
Има остър вкус. Прави се от бели синапени семена, които понякога се смесват с пшеничено брашно за количество и куркума за цвят. Тя е традиционният акомпанимент към стек и ростбиф, подхожда на студено месо и кренвирши. Продава се на прах или вече готова. Намира приложение в рецептите с кашкавал, в суфлето и сосовете.
Френска горчица
Освен царицата на горчиците - дижонската, французите имат и друга, която наричат просто френска. Тя е ароматна и с нежен вкус. Прави се от кафяви и черни синапени семена, винен оцет, естрагон и копър. Горчицата се поднася с птиче, свинско и телешко месо, както и с дивеч.
Зърнеста горчица
Прави се от цели синапени зърна и бяло вино. Има много мек вкус и подхожда на месо, печено на скара. Семената се счукват само частично, за да придадат хрупкав вкус на горчицата. Тя може да бъде както много мека, така и много силна. Добавя се към сметанови сосове за кокоше или свинско месо и се маже на тънък слой в сандвичите. Подходяща е и за подправка за салати и ордьоври.
Как да подобрим вкуса на ястията с горчица?
- Няколко лъжички дижонска горчица облагородяват супата, гулаша и заливката;
- Картофеното пюре се откроява по-добре, ако към него се добави малко зърнеста горчица;
- Скумрията на скара става по-вкусна, ако преди печенето се намаже от всички страни със смес от горчица и бяло вино;
- Ако смесите малко зърнеста горчица с кисело мляко и използвате тази смес като дресинг за салата от моркови, репички или целина, ще си доставите истинско гастрономично удоволствие;
- Печената кокошка можете да гарнирате със специален сос, който се приготвя много бързо. Трябва само да смесите сока, който се е отделил от месото при печенето, с малко сметана, бяло вино и дижонска горчица.
Коментари