gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си изсушим чубрица

Да си изсушим чубрица

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сушена Чубрица
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Можете да си изсушите чубрица сами и да се радвате на вкусна и ароматна подправка дълги месеци. За да имате перфектната сушена чубрица, трябва да извадите с корените чубрицата, когато е настъпил периодът за бране.

Има различни начини за сушене на чубрица. Когато се суши чубрицата, се изпарява излишната влага от растенията, а биологично активните вещества се запазват.

Чубрицата трябва да се суши на сянка при температура не по-висока от 35 градуса. Трябва да е осигурен постоянен приток на свеж въздух.

Чубрица

Чубрицата не трябва да се суши на пряка слънчева светлина, защото така много от полезните вещества в нея могат да бъдат унищожени. Правилно изсушената чубрица не променя аромата и цвета си.

Най-добре е да закачите клонките чубрица на въже, като вържете около корените всяко растение. Растенията трябва да висят с цветовете надолу. Така чубрицата се суши равномерно и след това остава само да хванете изсушеното растение и да свалите с пръсти листенцата и цветовете, които са изсушени.

Лесно може да разберете кога чубрицата вече е изсушена. Тогава листенцата й могат да се стрият много лесно на прах между пръстите.

Сушене на Чубрица

Можете да сушите чубрица също така и между вестници. За тази цел са подходящи гардероби и шкафове. Отгоре слагате вестник, разпределяте равномерно чубрицата и покривате с вестник, за да не се праши. Веднъж на два дни обръщате чубрицата. Когато се суши по този начин, чубрицата може да е накъсана на малки клончета.

Можете да изсушите чубрица и върху дървена решетка, върху която сте опънали марля. Отгоре се покрива с вестник и всеки ден се обръщат растенията, които се сушат.

Сушената чубрица се съхранява до две години, като не губи аромата си. Ако сте изсушили чубрицата на цели корени, стривайте я на прах само когато ви се наложи да я използвате директно за приготвянето на ястия. Дори може да използвате целия корен, като го потопите в ястието или супата – така ще получите силен аромат.

Ако сте стрили чубрицата, я съхранявайте в плътни хартиени пакети или херметично затварящи се буркани от тъмно стъкло. Кутиите от дърво или от картон също са подходящи. Пластмасовите съдове не са подходящи за съхранение на сушена чубрица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest