Добило широка популярност през последните години, растението годжи бери, чиито плодове са оцветени в ярко оранжево-червено, се смята за "извор на младостта". Наред с ползите за здравето обаче, се констатират и нежелани реакции, при прекомерната консумация на тези плодове.
Годжи бери има два подвида с доста сходни качества. Тези ягодоплодни растения се срещат широко в умерените и субтропическите райони. Отглеждат се в Китай най-вече заради техните невероятни ползи за здравето. Отделно от Китай са широко разпространени и в районите на Тибет и Хималаите, както и в Монголия.
Въпреки че ярките, оранжеви плодове са използвани от китайците и тибетците в продължение на векове заради техните лечебни свойства, наскоро малките плодчета приковаха вниманието на целия свят и поради предполагаемото им въздействие върху човешкото дълголетие.
Ако се приемат в умерени количества, плодовете на годжи бери носят само позитиви на човек. Ако обаче се приемат в по-големи количества, са способни да доведат до някои странични ефекти.
Хората с поленови алергии трябва да избягват тези плодове или да се консултират с лекар, преди приема им. Страничните ефекти в този случай включват затруднено дишане, копривна треска, гадене и виене на свят.
Плодовете на годжи бери съдържат алкалоида атропин. Предозиране с него може да предизвика повръщане, замъглено зрение, сухота в устата, както и объркване.
Сериозните странични ефекти от приема на различни екстракти от годжи бери се получават в следствие на взаимодействията на плода с някои лекарства, най-вече тези за кръвно налягане. Може да се стигне до необичайно спадане на кръвното налягане или хипотония.
Също така плодът влияе на хора, приемащи лекарства за диабет. Възможно е да доведе до понижаване на нивото на кръвната захар и появата на симптоми, като световъртеж и прилошаване.
Отделно от лекарствата за кръвно налягане и диабет, тези плодове могат да взаимодействат с варфарин. Той е антикоагулант - лекарство, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Приемът на тези плодове в случая увеличава риска от кървене.
Плодовете годжи бери имат високо съдържание на селен. Въпреки че селена е важен микроелемент за организма, в редки случаи, неговите високи дози водят до развитието на вродени дефекти и намаляване на фертилитета при жените, увреждане на нервите и/или стомашно-чревни проблеми.
Виж също каква е препоръчителната дневна доза годжи бери и как се съхранява годжи бери.
Коментари
Атропинът е алкалоид и е основна съставка на плода Годжи. Концентрацията на алкалоида в плода е променлива като максималното е 19ppb. Това е много под нивото на токсичност. Единствено може да има вредни ефекти ако се консумира заедно с лекарства срещу диабет и такива метаболизирани с ензима P450.
Източници: