Същност и ползи на белия чай
Benefits of White TeaPriroda i koristi belog čaja
gotvach.bg»Статии»Билки»Същност и ползи на белия чай

Същност и ползи на белия чай

Бял чай
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Чаят е бил използван като лекарство в продължение на векове. Сега съвременната наука преоткрива това, което хората в Китай и по целия свят отдавна знаят: напитката от билки поднася букет от полезни вещества на организма.

Докато зеленият и черният чай са много тежки при консумация, белият се преработва по много деликатен начин, който позволява да бъдат запазени свойствата му и е по-лек за пиене. Също така има най-високите нива на концентрация на антиоксиданти в сравнение с другите видове чай. Той може да бъде прекрасна напитка за поддържането на тонуса на тялото ни и за един напълно последователен, природосъобразен начин на живот.

Антиоксидантите са вещества, които защитават организма от вредните свободни радикали. Те пък от своя страна са "лоши агенти", които циркулират по тялото ни, предизвиквайки увреждане на ДНК информацията и ускоряват процеса на стареене. Антиоксидантите ги прихващат и да ги неутрализират. Белият чай изобилства от тези защитни и полезни вещества.

Превенция на рака

Пиене на чай

Белият чай може да окаже значително противодействие на канцерогенните клетки и да бъде ефикасно средство в борбата срещу различни видове рак, като например този на дебелото черво, на простатата и на стомаха. Флавоноидите - вид антиоксиданти, инхибират растежа на раковите клетки и действат активно при предотвратяване на развитието на нови такива. В някои случаи е установено, че белият чай действа като мощен пробиотик, но без да довежда до появата на странични ефекти.

Понижаване на кръвното налягане

Проучванията показват, че белият чай може да разрежда кръвта и да подобрява функцията на сърцето. Неговата редовна консумация спомага за намаляване на високо кръвно налягане и за грижа за здравето на целия организъм. Чрез ефикасното си действие чаят спомага за поддържането на силни и здрави кръвоносни съдове и съдейства за по-лесното възстановяване след преживян инсулт.

Понижаване на холестерола

Катехини - друга група на антиоксидантите, са били открити при проучване на успешни методи за намаляване на холестерола, а всяка чаша бял чай преизобилства от тях. Холестеролът е специален тип мазнина и всъщност е необходим за тялото ни. Има добър холестерол и лош холестерол. Белият чай се грижи за подобряването на стойностите на добрия и понижава тези на лошия. Това помага за предотвратяване на втвърдяването на артериите и блокирането на притока на кръв.

Защитава сърцето

Чрез разреждането на кръвта, понижаването на кръвното налягане и намаляването на холестерола белият чай предпазва сърцето и укрепва цялата кръвоносна система. Учените са открили след поредица от изследвания, че за хората, които пият две или повече чаши чай на ден, има почти 50% по-малка вероятност да умрат, след като вече са диагностицирани, че са получили сърдечен удар. Белият чай е наистина забележителен тоник за здравето на сърцето.

Здрави кости

Чаша ароматен чай

Специализирани проучвания сочат, че хората, които пият чай редовно, имат по-голяма костна плътност и здравина на опорно- двигателната система в сравнение с тези, които не обичат да приемат тази благотворна и натурална напитка. Белият чай оказва силен положителен ефект, когато страдаме от артрит и остеопороза.

Антибактериални и антивирусни свойства

Белият чай е естествен убиец на бактериите и вирусите. Той е така богат на различни антиоксиданти, че осигурява на цялата имунна система защита срещу разнообразни нашественици в организма и ни прави по-неуязвими пред широк спектър от заболявания. Неговата "защитна система" е идеално оръжие срещу настинки и грип, и може да облекчи симптомите дори на ХИВ.

Здрави зъби и венци

Белият чай съдържа малки количества флуорид и други хранителни вещества, които поддържат зъбите здрави и силни. Той също така убива бактериите, които причиняват плака, кариес и лош дъх.

Здрава и по-млада кожа

Свободните радикали, които приемаме при продължителен престой на слънце, при повишен стрес и неправилно хранене, могат да увредят кожата ни и да причинят преждевременно състаряване на тъканите. Чрез отстраняването на тези свободни радикали белият чай предпазва кожата и ни помага да върнем стрелките на времето поне малко по-назад, за да изглеждаме по-млади и привлекателни. Редовното пиене на бял чай осигурява необходимите хранителни вещества на кожата, за да бъде тя сияйна и здрава.

Други ползи за здравето

Белият чай има много други предимства, които може да предложи само в една лъжичка като количество. Благоуханната напитка може да намали кръвната захар и да помогне за предотвратяване и облекчаване на симптомите на диабет. Допълнително вече знаем, че чаят намалява стреса и повишава енергийния тонус на организма ни, а това е много важно за диабетиците.

Пакетчета чай

Често циркулират из мрежата и специализираните сайтове коментари за това дали белият чай може да допринесе в борбата с излишните килограми. Проучванията, направено до този момент, показват, че той може да увеличи метаболизма и да насърчи тялото ни да изгаря повече мазнини, но ако неговата консумация бъде съчетана с балансиран режим на хранене и редовни упражнения, то резултатите биха били далеч по- задоволителни. И все пак добавяйки бял чай към ежедневното си меню, подпомагаме и процеса на отслабване.

До сега можете да видите, че белият чай има голяма палитра от ползотворни свойства върху тялото и представлява идеално средство за поддържане на здравето. Неговото най-силно предимство е, че осигурява профилактика на заболявания и различни физически проблеми.

Белият чай предпазва от рак, сърдечни заболявания и инсулт- водещи фактори за смъртност в индустриалния свят. Той облекчава симптомите на различни заболявания и насърчава възстановяване и укрепването на тялото ни. Белият чай засилва кръвообращението и имунната система, както и се грижи да имаме силни кости и зъби, както и здрава кожа.

Той е превъзходен тоник, даряващ организма ни с бленуван еликсир от хранителни вещества и един от най-големите дарове на природата. Препоръката на специалистите е: добавете този чай в ежедневното си меню, за да бъдете по-здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
42
30
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пешо
Пешо
28.09.2013 01:16
Много хубава статия, пил съм бял чай само веднъж и много ми хареса... от статията се вижда колко много полезен е той за здравето, единствения недостатък е, че трудно може да се открие в България.... освен това е доста скъп!
1
0