Пържените филийки са известни още като "френч тоуст". Това обаче съвсем не означава, че идват от Франция. Тази така популярна закуска датира още много преди Франция да добие днешните си контури и привички в кухнята.
Хлябът винаги е бил основна храна за много култури. Пилеенето му и до ден днешен се счита за грях. Поради това някой съвсем логично се е сетил да потопи стария, почти негоден хляб в смес от яйца и мляко, вместо да го изхвърля.
Най-ранното споменаване на пържените филии намираме в латинска книга с автор Марк Гавий Апиций. Този готвач от древността бил известен с любовта си към завъртените ястия, наричани днес "гурме". Рецептата, която предлага той, е потапянето на хляба в масло, а не яйца. Не е посочено конкретно наименование.
Доста по-близка до днешната рецепта е тази от 14 в. Тя е на немски. Тогава филийките били наричани "Arme Ritter", в буквален превод означаващо "бедни рицари". До ден днешен в Швеция, Норвегия и Финландия наричат така пържените филии.
Рецепта за "pain perdu" или "стар хляб" се открива и в няколко английски рецепти от 15 век. В Средновековна Англия подобно ястие е било по-познато като suppe dorate, въпреки че англичаните вероятно са знаели рецептата от норманите. Тяхната рецепта носела името tostees dorees.
Друга теория е американският произход на тази закуска. Смята се, че през 1724 година готвач на име Джоузеф Френч изобретил рецептата. Когато пуснал рецептата обаче, вместо French's toast той написал Frenchs toast, тъй като не бил особено грамотен. През годините последната буква отпаднала за благозвучие.
Преди да бъдат обявени за "френски", пържените филийки се наричали немски и испански тоуст.
Френски пържени филийки
Необходими продукти: 6 яйца, 1 1/2 чаена чаша сметана (може да използвате мляко), 2 ванилии (или екстракт ванилия), 1/2 чаена лъжичка канела, щипка индийско орехче, щипка сол, 6 дебели филии сух хляб, 4 супени лъжици краве масло, 4 супени лъжици олио
Начин на приготвяне: Яйцата, сметаната, ванилията, канелата, индийското орехче и солта се разбиват в купа. Филиите се поставят в тавичка на един пласт. Отгоре се заливат с яйчената смес. Оставят се да се накиснат за около пет минути.
Филийките се обръщат и се оставят за още пет минути. Маслото и олиото се загряват в тигат. Филийките се пържат до златисто от двете страни. Когато се вадят, се оставят върху решетка или салфетка, за да се отцедят от мазнината. Сервират се горещи.
Коментари