Съгласно закономерността намазаната филийка пада от към намазаната си страна в 81% от случаите.
Според британски учени причината филийката да пада толкова често откъм намазаната си страна е височината на масата. При експеримент учените установили, че филийката се превърта няколко пъти преди да падне на пода. Падането се осъществявало само с половин ротация.
При опита са използвани 100 намазани филийки и са пуснати от стандартна маса с височина 75 см.
Ръководителят на проучването - проф. Крис Смит, от Техническия университет в Манчестър, установи, че ако искаме филийките да не падат от намазаната си страна, трябва да се храним на по-високи маси – около 240 см., за да може да се извърши 360-градусова ротация при падането на филията хляб.
Изследването е направено по поръчка на телевизионния комедиен сериал "Теория за Големия взрив", чиито последни епизоди излизат тази есен. Героите на сериала ще търсят отговор на въпроса – защо толкова често филийката пада откъм намазаната си страна.
Преди няколко години в желанието си да докажат закона на Мърфи ученици пускаха 150 000 намазани филии.
Един от основните закони на Мърфи гласи, че ако нещо може да се обърка, то непременно ще се обърка. Вариантът на закона от гледна точка на филията е, че тя винаги пада откъм намазаната страна.
В експеримента учениците пускаха 20 филии дневно, намазани с масло. Експертът от университета в в Астън - Робърт Матюс, проверяваше каква е закономерността при падането на филийките хляб. В края на демонстрацията се установило, че 80% от филиите са паднали откъм намазаната си страна.
След това младежите пуснали същото количество ненамазани филии, за да определят какво влияние оказва маслото върху ротацията на филийката.
Експериментът беше част от правителствената програма "Матс 2000", а целта му била да покаже на учениците функционалността на математиката откъм забавната ѝ страна.
Спонсори на начинанието станали известни производители на масло.
Коментари