Нови проучвани показват, че глутенът в хляба води до едни от опасните и животозастрашаващи болести на XXI в.
Фактите сочат, че глутеновата диета взима хиляди жертви всеки ден.
Неконтролируемото консумиране на пшеничен хляб предизвиква прекомерен глад, преяждане и отпадналост.
Глутенът, които се съдържа в пшеницата, е един от най-вредните протеини - виновник за образуването на висцериалните мазнини.
Според изследванията пълнозърнестият хляб е по-вреден от белия.
Пълнозърнестите продукти повишават кръвната захар, което е особено вредно за хора, страдащи от начален стадий на диабет.
Според американския кардиолог Уилям Дейвис, който е автор на книгата "Пшеницата - маскираният убиец", консумирането на 2 филии пълнозърнест хляб увеличава кръвната захар много повече, отколкото 2 лъжици бяла захар.
На българският пазар т. нар. черен хляб всъщност е бял хляб, чието брашно е препечено, докато се получи различен цвят и вкус.
Но като качества черният и белият хляб са напълно идентични.
В много реклами се представят различни тестени храни, в които не се съдържа опасния глутен, като безглутеновите макарони.
Според специалистите производството на такива продукти е невъзможно, защото ако в един продукт има пшеница, то със сигурност има и глутен.
Това означава, че няма безглутенова паста или хляб без глутен, направени от пшеница.
Иновационна наука, наречена нутригеномика, се е заела с изучаването на връзката между всяка хапка храна и възможността на гените да я разпознават като “наша” и “чужда”.
Човешкият организъм е сложно устроена система с вграден код за бързо разпознаване на полезните за организма продукти.
Плодовете, зеленчуците и месото са сред тези храни, които тялото веднага разпознава като „наши”.
Тези продукти се приемат веднага от стомаха, смилат се лесно и се оползотворяват пълноценно за нуждите на всяка клетка.
„Чуждата“ храна като пшеницата и всички полуфабрикати се разграждат по-трудно от организма и това може да доведе до развитие на различни болести в стомаха и чревния тракт.
Коментари