Пролин
ProlineProlin

Пролин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Пролин

Пролинът представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, необходима за производството на колаген. Пролинът може да се синтезира от глутаминова киселина.

Тъй като попада в групата на заменимите аминокиселини, това означава, че пролинът се синтезира в организма, но може да се набави и от храната.

Той не е напълно проучен все още, но резултатите от редица изследвания сочат, че е от особено значение за сухожилията и ставите в качеството си на значителна по обем съставка на колагена, който изгражда и поддържа съединителната тъкан и костите.

Предполага се, че пролин участва в състава на всички белтъци във всички организми. Пролинът е опора на всички органи и е определящ фактор за здравината им.

Ползи от пролин

Мускули

Както стана ясно, главната функция на пролин е производството на колаген. Аминокиселината помага на мускулите да запазят своята еластичност и предпазват кожата от вредното действие на UV-лъчите.

Участва в синтеза на аспарагин и аспаргинова киселина, а в същото време подпомага усвояването на протеините при създаването на здрави клетки в тялото.

Ползите от пролин не се ограничават само в поддържането на красотата и младостта. Той има ключова роля в лечението на сериозни заболявания като остеопороза и хронични болки в гърба.

Същевременно способността на пролина да подпомага усвояването на протеините го прави предпочитан от атлети и хора, които са подложени на сериозни физически натоварвания с цел предотвратяване загубата на мускулна маса.

Последните научни данни потвърждават, че пролинът е основен компонент на еластичния филамент, наречен титин. Титинът притежава свойството да се удължава в зоните на активни съкратителни белтъци и по този начин създава напрежение в мускула.

Това напрежение зависи от еластичността на титина, която от своя страна зависи от концентрацията на пролин в него. Изводът е, че гъвкавостта и възможността за разтягане на мускулите зависят от съдържанието на пролин в еластичния като пружина белтък титин.

Източници на пролин

Пролинът може да се набави от месо, яйца и млечни продукти, както и от източниците на глутаминова киселина, която е основа на производството му.

Източници на пролин

Добри източници на глутаминова киселина са кафяв ориз, бобови култури, зърнени култури, хляб, пълнозърнести макаронени изделия, продукти на основата на соеви ферменти.

Прием на пролин

Атлетите приемат пролин под формата на хранителни добавки с цел предпазване от загуба на мускулна маса. Пролинът е неесенциална аминокиселина и може да бъде произведена от тялото, но може да се набави и от храната.

Вегетарианците и хората на ниско протеинова диета трябва да приемат пролин под формата на хранителна добавка. Обикновено пролинът се комбинира с витамин С за по-добри резултати.

Дефицит на пролин

Дефицитът на пролин е свързан с недостатъчен прием на глутаминова киселина. В резултат от намаления синтез на пролин се получават редица козметични и дерматологични проблеми, изразяващи се в отпускане на кожата, влошаване вида на косата, чупливи нокти.

Вреди от пролин

В резултат на неправилното разграждане на аминокиселината от страна на организма, може да се стигне до много високи нива на пролин в кръвта.

Резултатът от това е поява на припадъци и интелектуални затруднения. Много високи нива на протеин в кръвта могат да се дължат и на наследствено заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес