gotvach.bg»Статии»Билки»Орлови нокти

Орлови нокти

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Орлови нокти
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Орлови нокти /Astragalus glycyphyllos/ представляват многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Билката е известна още като врани нокти, женско клинавиче, клейник, сграбиче, астрагалус и сладколистно клинавиче.

Коренът на растението е вертикален, дълбокопроникващ в почвата. Стъблото е голо или почти голо. Листата са нечифтоперести, снабдени с прилистници. Цветовете достигат дължина до 12 мм и са събрани в грозд.

Плодът на орловите нокти е сърповидно извит боб, с вдаден навътре долен шев. Семената са многобройни, бъбрековидни и червенокафяви. Цялото растение има характерна миризма, а вкусът му е нагарчащ. Билката цъфти през юни–септември.

Растението е разпространено в почти цяла Европа и Северна Азия. У нас се среща по горите, храсталаците, скалистите места и горските поляни в цялата страна, предимно в предпланинските и планинските райони.

История на орловите нокти

Лековитото растение е било познато и използвано в Китай още преди повече от 2000 години. Прилагало се е в китайската медицина за подпомагане на защитните функции на организма. Според източните народи орлови нокти укрепват мускулите и подобряват метаболитните функции.

Счита се още, че билката тонизира енергията на Защитното Чи. Чи е енергията, която се движи само под кожата и в мускулите. Защитното Чи циркулиращо в подкожната тъкан, осигурява гъвкавост на плътта и адаптивна енергия на кожата. Тази функция е от изключително важно значение за живота.

Състав на орлови нокти

В съдържанието на орлови нокти са включени глициризин (и в корените), 1–аспарагин, горчиви вещества, манит, декстроза, захари, 15–20 % протеини. В периода на цъфтенето има флавоноиди само в цветовете, листата и листните дръжки. Растението не съдържа алкалоиди.

Събиране и съхранение орлови нокти

Използват се цъфтящите връхни облистени клонки /Herba Astragali glycyphylli/, събрани през пролетта по време на цъфтежа на цветовете на орловите нокти. Те се отрязват през време на образуване на плода до 30 с, от върха.

Не бива да се берат дебелите стъбла или необлистените върхари. Плодовете на орловите нокти също се берат. Добре узрелите шушулки имат тъмно червен до кафяв цвят - приличат на орлови нокти.

След като се прочисти внимателно от евентуални примеси, събраният материал се суши в проветриви сенчести помещения, като се разстила тънък пласт или се навързва на китки.

Те се окачват в проветриви помещения на пирони, канап, тел и др. Сухата дрога се съхранява в проветриви помещения в добре приготвени опаковки. От 4 кг свежи стръкове от орлови нокти се получава 1 кг сухи.

Ползи от орлови нокти

Многобройните ползи от билката обуславят широката ѝ употреба срещу редица заболявания. Орлови нокти има адаптогенно, диуретично, антивирусно, съдоразширяващо и антиоксидантно действие. Растението се ползва като имунен стимулант.

Орловите нокти увеличават броя на стволовите клетки в мозъка и лимфните тъкани, стимулират съзряването им в активни имунни клетки. Освен това употребата на билката повишава активността на далака, увеличава освобождаването на антитела и повишава производството на хормонални молекули, сигнализиращи за вирусните разрушения. Дрогата още предпазва черния дроб и укрепва стомашно – чревния тракт.

Билка Орлови нокти

Лековитото растение понижава артериалното налягане, забавя сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове на сърцето. Дрогата от орлови нокти действа отхрачващо, болкоуспокояващо, противовъзпалително, лактогонно и потогонно.

Орлови нокти се използва още за лечение на анорексия, артрит, диабет, хипертония, малария, възпаления на бъбреците, болезнено уриниране, смъкната матка, маточно кръвотечение или слабост. Орловите нокти помагат и при отоци, задържане на вода, кожни язви, които не оздравяват, повишена температура, липса на издръжливост и обща слабост.

В китайската медицина билката се прилага самостоятелно или в комбинация с други билки за лечение на чернодробна фиброза, остър вирусен миокардит и други вирусни инфекции, сърдечна недостатъчност, дребноклетъчен рак на белия дроб, чернодробни и бъбречни заболявания, както и аменорея.

Вътрешно тя обикновено се използва за усилване на имунната система, особено при хора с отслабнала имунна система, като тези със СПИН или по време на химиотерапия.

В Китай отдавна билката се използва като класически енергиен тоник и се смята като по-добър от женшена за младите хора.

Чрез усилване притока на кръв към повърхността, билката е ефективна за контролиране на нощното изпотяване, облекчаване задържането на течности и намаляване на жаждата. Тя се употребява и за лечение на пролапсни (смъкващи се) органи.

Народна медицина с орлови нокти

Българската народна медицина препоръчва орловите нокти при маточни заболявания, бяло течение, за ускоряване на родовата дейност и за отделянето на плацентата.

В нашата народна медицина отварата от младите връхни клонки се прилага при възпалителни процеси в стомаха и червата, при коремни болки и за увеличаване на млякото у кърмачки.

Билката е ефективна при болезнена и нередовна менструация, а също и при безплодие. Чаят от орлови нокти се приготвя, като 2 супени лъжици от билката се варят в 1/2 л вода 10 мин. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Българската народна медицина препоръчва срещу безплодие една свитка от изсушената трева (с шушулките) да се залее с чаена чаша вода. Течността се изварява до кафяна чашка, прецежда се и се изпива наведнъж преди ядене. Препоръчва се, отварата да се пие едновременно от мъжа и жената.

От орловите нокти може да се приготви и воден извлек, като 2 чаени лъжички от билката се накиснат в 250 мл вода за една нощ. Течността се прецежда и се изпива в рамките на деня.

При стерилитет, маточни възпаления, миома, бяло течение и простатит се препоръчва билката да се смеси с гръмотрън, ветрогон, цариче, клинавиче, живовлек и маточина.

Отварата от тази смес се приготвя, като две чаени лъжички от билковата смес се заливат със 600 г кипяща вода и врат на бавен огън 5 мин. След изстиване сместа се прецежда и се пие на гладно по 150 мл три пъти дневно, половин час преди ядене.

Отварата от корени на орлови нокти в комбинация с Китайска ангелика се употребява за лечение на анемия. Когато обаче се комбинира с канела, тя се използва и за лечение на настинка и изтръпване.

Вреди от орлови нокти

Въпреки многобройните полезни свойства, които имат орловите нокти, билката трябва да се използва само под професионално наблюдение.

Растението не трябва да се употребява, ако приемате антикоагуланти, антиагреганти или антитромботични агенти.

Големи количества от дрогата могат да доведат до недостатъчно течностно снабдяване, водещо до запушване на червата (илеус).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес