Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пелин лекува анорексия и липсата на апетит

Пелин лекува анорексия и липсата на апетит

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Сушен пелин

Липсата на апетит не е рядко явление и обикновено бързо отшумява. Стане ли обаче неделима част от ежедневието, то най-вероятно се дължи на определен възпалителен процес на храносмилателния тракт, жлъчния мехур или панкреаса.

Сред причинителите може да се сериозни състояния като анемия, остър холецистит, диспепсия, апендицит, диабет или злокачествени новообразувания. Нерядко от липса на апетит се преминава към анорексия. Поради това трябва стриктно да се следи и лекува.

Хората в напреднала възраст често страдат от липса на апетит. В други случаи състоянието засяга само определени храни. Това също говори за наличието на заболяване. Безапетитието води както до намаляване на общото тегло, така и до намаляване на мускулната маса, обща слабост и други.

За лечение на анорексия и безапетитие помагат някои билки. Състоянието е сериозно и взиманите мерки трябва да са на ниво.

Пелин

Една от най-ползотворните билки в подобен случай е белият или обикновен пелин. Във връхните му части се съдържат множество съставки - сесквитерпенът хамазуленотен, хамазулен, горчивото вещество абстинен, моно цикличният терпен феландрон, бицикличният сесквитерпен кадинен, бициклични терпени- алкохолът туйол и кетонът туйон, както и етерично масло. Чрез тях той стимулира секреторната функция на стомаха и оказва изразено противовъзпалително действие.

В народната медицина пелинът е универсално средство за възбуждане на апетита. Прилага се при гастрит, дуоденит, жлъчни заболявания, панкреатит, чревни паразити и други. Начинът му на приемане трябва да е съобразен със състоянието, тъй като прекомерният му и продължителен прием могат да доведат до нежелани реакции.

Лечебна рецепта с пелин

Стръковете пелин се берат в периода на цъфтежа - юли и август. Сушат се на сянка. 1 с.л. сушени наситнени листа се залива с 1 литър кипяща вода. Оставят се за един час, след това се прецежда. От настойката се пие по една кафена чашка сутрин на гладно, преди обед и вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest