gotvach.bg»Статии»Билки»Птиче Просо

Птиче Просо

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Птиче просо
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер-19%
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
12.15 лв.
Виж ››

Птиче просто или литоспермум /Lithospermum/ е род едногодишни или многогодишни тревисти растение, които принадлежат към семейство Грапаволистни. В рода влизат има около 60 вида растения, но като декоративни се използват само два - разпростиращото се и оливолистното птиче просо.

Родът се е разпространил по целия свят, но като че ли най-често се среща в Северна и Южна Америка, Мексико, Средиземноморието и Китай. Някои видове птиче просо се използват в китайската медицина като традиционно антибактериално и имуностимулиращо средство.

Видове птиче просто

Полското птиче просо /Lithospermum arvense/

Представлява едногодишно или двугодишно тревисто растение. Има вретеновиден, разклонен корен. Стъблото на полското птиче просо достига до 15-40 см височина. Долните листа на растението са удължено - овални с дръжки. Горните листа са ланцетни, заострени, приседнали.

Цветовете са белезникави, по-рядко синкави, стоящи на къси дръжчици и събрани в съцветия с малко цветове, които при узряването на семената стават рехави. Плодчетата са сиви, матови, набръчкани, много твърди орехчета. Всяко орехче е яйцевидно, тристенно, към върха удължено и стеснено, разширено в основата, с голямо триъгълно пъпче, с 2 точки в средата.

Полското птиче просо цъфти през пролетта и лятото. У нас се среща из тревистите места и храсталаците, докъм 1300 м надморска височина. Растението е разпространено още в Средна Европа, Сибир, Япония, Китай и Иран.

Лечебното птиче просо /Lithospermum officinale/

Представлява многогодишно тревисто растение със силно развит корен. Стъблата му са изправени и силно разклонени, достигат до 1 м височина. Листата на лечебното птиче просо са ланцетовидни, с изпъкнали отдолу странични жилки, приседнали, заострени, с прилегнали четинки. Цветовете са дребни.

Чашката е дълбоко 5-делна. Венчето е 4-7 мм дълго, малко по-дълго от чашката, дребно, белезникаво или жълтеникавобяло, по-рядко синкаво. Плодовете са синкавобели, съвсем гладки, лъскави орехчета. Лечебното птиче просо цъфти през април-август.

Лечебното птиче просо се среща из влажните тревисти и сенчести места, нарядко почти в цялата страна, като достига до 1000 м надморска височина. Разпространено е още в Средна Европа, Средиземноморието, европейската територия на Русия с Кавказ, Сибир и Средна Азия, Балканския полуостров, Мала Азия, Монголия, Иран.

Пурпурновиолетовото птиче просо /Lithospermum purpureo – ceoruleum/

Представлява многогодишно тревисто растение с разклонено коренище. Стъблата достигат до 60 см височина. Листата са ланцетни, разположени последователно, заострени, с неясни странични жилки, тъмнозелени отгоре, светлозелени отдолу, меки.

Цветовете на този вид са едри, красиви, отначало пурпурночервени, после стават сини, събрани в спираловидни съцветия. Зрелите плодчета на пурпурновиолетовото птиче просо са продълговати, порцеланово бели, твърди, лъскави, наподобяващи перли зрънца.

Растението се среща в европейската част на Русия, Кавказ, Средна Европа, Средиземноморието, Балканския полуостров, Мала Азия. У нас вирее из храсталаците, горите, каменливите места и поляните на цялата страна, докъм 1000 м надморска височина.

Разпростиращо се птиче просо /Lithospermum diffusa/

Билка Птиче просо

Произхожда от Южна Европа и представлява декоративен полухраст със силно разклонени стъбълца, достигащи до 20 см височина. Листата са многобройни, тесни и късички, ярко зелени.

Те са доста плътни и вечнозелени. Цветовете са много дребни - до 1 см в диаметър със синя багра. Те покриват изобилно растенията, които се превръщат в пухкави сини облачета. Разпростиращото се птиче просо цъфти от юни до октомври.

Оливолистното птиче просо /Lithospermum oleifolium/

Представлява декоративно растение, произхождащо от Пиренеите. Растенията са по-дребни - високи до 15 см и се разстилат до 30 см. Този вид се отличава със сребристо-сивите си листа. Петлистните цветчета променят окраската си, като се започне от розово, докато са леко разтворени пъпки, до небесно сини в пълен цъфтеж. Това изящество ще ви радва от май до август.

Състав на птиче просо

Семената на L. arvense съдържат до 21% тлъсто масло, което се прилага в лаково-бояджийската промишленост. Корените съдържат Р-ситостерин, червеното багрилно вещество литоспермин, близък по състав до алканина.

Листата и стръковете съдържат алкалоида циноглосин, миристинова и лауринова киселина, рамноза и глюкоза. Съдържат още до 100 мг % витамин С и други още неизучени съставки. От надземните части на билката са изолирани още церилов алкохол, 3-ситостерин, палмитинова, олеинова, линолова и линоленова киселина, рутин, фумарова и кафена киселина.

Семената на L. officinale съдържат тлъсто масло до 20%, което е ценно за лаково-бояджийската промишленост. Надземните части съдържат до 0.10% още неидентифицирани алкалоиди и до 7% танини. Билката дава към 30% пепел, в състава на която влиза над 50% калциев окис и силициев двуокис.

Надземните части на L. purpureo-coeruleum съдържат рутин, а в кората на корена е установено съдържанието на червен пигмент, подобен на алканина.

Събиране и съхранение на птиче просо

Употребяват се надземните части и корените на полското, лечебното и пурпурновиолетовото птиче просо. Надземните части се берат от май до август, а корените – от септември до октомври. Бере се цялата надземна част на растението преди започване и по време на цъфтежа, след което се прочиства от пожълтели и наядени от насекомите листа, както и от примеси.

По време на брането не бива да се смесват отделните видове. Корените на растението се изкопават през есента, изчистват се от надземните части, а по–дългите се нарязват на парчета. От 5 кг свежи стръкове приблизително се получава 1 кг сухи, а 4 кг свежи корени са нужни, за да се получи 1 кг сухи. Изсушените билки се съхранява в проветриви помещения с добре затварящи се врати и прозорци.

Ползи от птиче просо

Птичето просо има дезинфектиращо и пикочогонно действие. Употребява се при неволно напикаване при децата, против диария, стомашни и чревни болки, подагра. Растението има контрацептивен ефект, използва се още и при натъртвания.

Птичето просо е много хранително. То съдържа два пъти повече аскорбинова киселина, отколкото лимон или шипка. То е една от най-древните храни преди пшеницата и ръжта. Полското птиче просо успокоява болките при артрит. Пациентите с артрит и ревматизъм страдат от киселинност на тъканите. Просото променя реакцията на тъните, веднага намалява болките при артрити и остеохондроза. В рецептите на тибетските лечители просото е храна, която е препоръчвана за дълголетие.

В българската народната медицина птиче просо се използва и за раздробяване на бъбречни камъни, които се превръщат в пясък. А той лесно излиза с урината. Птичето просо силно повишава тонуса на гладката мускулатура и е полезен за овладяване на маточни кръвотечение при раждане, когато нито едно друго средство не помага.

В нашата народна медицина отварата от пурпурновиолетово птиче просо се употребява при бъбречни страдания, като слабително средство и против запек (по предписание и под лекарски контрол). В народната ветеринарна медицина цялата билка във вид на отвара се дава на заразен от кучешка тения добитък.

Народна медицина с птиче просо

Птиче просо срещу напикаване

Отварата само от семена на птиче просо се използва в българската народна медицина за изчистване на пясък и камъни от бъбреците и пикочния мехур, неволно напикаване при по-големи деца и възрастни, разстройство и кървави изпражнения.

За възрастни се прилага следната рецепта: 1/2 чаена лъжичка семе се счуква или смила и се запарва с 400 мл вода за 30 минути. Изпива се на три пъти за един ден.

При напикаване всяка вечер се изпиват по толкова семенца, на колкото години е детето в продължение на поне 2 месеца или до спиране на напикаването. Една опаковка от 10 г /540 семенца/ е достатъчна за този период, като семенцата могат да се смилат, стриват предварително или сдъвкват по желание.

Цялото лечебно птиче просо заедно със семената се употребява в нашата народна медицина във вид на отвара при пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и против неволно напикаване при децата: по 2-3 стръка се варят в 1 л вода дотогава, докато остане половината. Сместа се прецежда и се дава като чай по 1 винена чашка 3-4 пъти на ден (по предписание и под лекарски контрол). По време на употребата да не бива да се консумира кисело, люто и солено.

Вреди от птиче просо

Въпреки че птичето просо има лечебни свойства, то може да се превърне и във враг, ако не се проучат предварително неговите противопоказания. При хората в средна и по-напреднала възраст, при страдащи от стенокардии и пострадали от инфаркт билката може да предизвика тромбоза, усилена стенокардия, инфаркт или инсулт.

При млади жени с жлъчно–каменна болест билката причинява падане на артериалното налягане, еластичен запек, а също така и конвулсно съкращаване на гладките мускули на хранопровода. Ето затова птичето просто трябва да се прилага само под лекарски контрол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес