Защо редовно да хапваме сусамов тахан
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо редовно да хапваме сусамов тахан

Защо редовно да хапваме сусамов тахан

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Сусамов Тахан
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Основната суровина за производството на сусамов тахан е сусамовото семе. То се добива от стигащ до 2 метра храст, с мъхести листа, излъчващи силен омайващ аромат.

В зависимост от сорта той дава малки семенца в различни цветове. Сусамът се цени изключително високо поради своя принос за пълноценната и здравословната кухня. Той е богат на мед, калций и магнезий – съставки, които остават и след преработката му.

От години народната медицина препоръчва сусамов тахан при всякакви заболявания и неразположения на стомашно-чревния тракт. За целта се приемат 2-3 супени лъжици на гладно.

Това е прекрасна профилактика срещу гастрит и язва. Освен това сусамовият тахан е прекрасна и полезна закуска, подходяща за всякакви възрасти. Може да се овкуси с мед.

Както в сусама, така и в сусамовия тахан се съдържа голямо количество калций. Поради това се препоръчва за укрепване на костно-мускулната система. Приема се при остеопороза, както и от малки деца за укрепване на организма и костите.

Сусамовият тахан трябва често да присъства в менюто ни, поради многото ползотворни свойства, които притежава. Народната медицина го препоръчва на жени с преждевременна и силна менструация, както и при менопауза.

Тахан

Той тушира симптомите и позволява воденето на нормален начин на живот. Хората с прекомерно изпотяване и хиперактивност, склонност и повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и мозъчни проблеми също трябва да го консумират.

Честата консумация на сусамов тахан подобрява работата на храносмилателната система и лекува запек. Увеличава и енергията на бъбреците. Освен това се използва като превантивна мярка при суха и дразнеща кашлица.

Ползите от сусамовия тахан не спират дотук. Доказано е, че той е благоприятен при анемия, тъй като повлиява образуването на кръвта. Освен това повлиява слуха и подобрява растежа на косата. Някои дори смятат, че сусамовият тахан може да увеличи продължителността на живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest