gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от рожков

Здравословни ползи от рожков

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Здравословни ползи от рожков
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Рожков – една възможност да опитате нещо ново. Думата произлиза от арабската дума “kharrub”, в превод - “бобови шушулки”.

Рожкови са дървета, растящи без особени проблеми в изключително тежки климатични условия. Те са устойчиви на суша и бедна почва. Днес са разпространени из цялото Средиземноморие, докато преди години се отглеждали основни в Северна Африка.

Ядивната шушулка на рожкова съдържа високи количества захар. Когато узрее, тя се изсушава или пече. От нея се произвеждат брашно, сиропи, захар, меласа и заместители на какаото.

Шушулките рожков се използват като алтернатива на шоколада. Те обаче са много по-полезни, тъй като в тях липсват вредоносни съединения като кофеин, теобромин и фенилетилами, които причиняват мигрена и алергични реакции.

Тези съставки са и токсични за кучета и котки. Съдържащите се в него танини го правят прекрасен лек срещу острата диария при деца.

В рожковите се съдържа истински букет от витамините A, B, B1, B2, B3, B6, D. Освен това шушулките са богати на микроелементите калций, желязо, калий, магнезий, манган и 8% протеин.

В тях се откриват големи количества фибри и пектин, които спомагат за регулирането на метаболизма и премахването на токсините от тялото.

Рожковите имат естествен, мек и сладък вкус. Те са перфектни за хора, алергични към шоколада и тези, които не го обичат. В кулинарията рожков се употребява на прах, като заместител на какаото във всяка рецепта.

Брашното от рожков е богато на въглехидрати, захароза, глюкоза и фруктоза. Фибрите в съдържанието му понижават серумния холестерол.

От семената на рожков се произвежда и стабилизиращият агент E410-каробин, който има широко приложение в хранително-вкусовата индустрия.

Освен това от тях се изолира подобен на глутен белтъчен комплекс каробин. От него се приготвя тесто за хляб с прекрасни вкусови качества и най-важното – без глутен.

По-здравословна, шоколадова алтернатива? Може да изглежда твърде добре, за да е истина! Но с рожков любителите на шоколада могат да ядат шоколадовата торта без угризения. Причината е, че както казахме, рожков е заместител на шоколада и какаото.

Рожковът е плодоносен от средиземноморско вечнозелено дърво, наречено Ceratonia siliqua, а древните гърци са първите, които обработват дърветата. Интересното е, че може да отнеме до седем години, дори да се получат шушулките, в които се намира полезният рожков.

В шушулките има малки семена и кафява, годна за консумация пулпа, като пулпата представлява 90 процента от шушулката. Употребата произтича най-вече от ниското съдържание на захар от рожков, като същевременно предлага естествена сладост на продуктите.

Здравословни ползи от рожков

Бонбони от рожков

Отслабване

Заместването на шоколада с рожков може да ви спести стотици калории, до голяма степен свързани с ниското съдържание на захар и мазнини.

Насърчава здравето на сърцето

Само за две супени лъжици рожков прах постигате средно шест процента от общите дневни нужди от фибри. Получаването на достатъчно фибри показа, че намалява нивата на холестерола, в крайна сметка намалява риска от сърдечни заболявания.

Насърчава здравето на червата

Употребата на рожков може да насърчи редовността на червата. Освен това се предлага уникалното съдържание на танин в рожков, за да се предотврати развитието на вредни бактерии в червата.

Управлява кръвната захар

Рожков е особено полезен при управлението на кръвната захар, тъй като предлага сладък вкус с по-малко количество захар в сравнение с неговия роднина, произведен в търговската мрежа.

Поддържа силата на костите

В сравнение с шоколада, рожков предлага двойно повече калций. Адекватният прием на калций е добре известен със своята роля в поддържането на костите. Смесете рожков в мляко за здравословна, богата на калций версия на шоколадово мляко, без добавени захари, които най-често се предлагат в шоколадови сиропи.

Рожков при диария

Рожковът е ефективен за намаляване на продължителността на симптомите на диария, ако се приема заедно с перорален разтвор за рехидратация.

Намалява холестерола

Рожковът с високо съдържание на фибри е ефективен за понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Също така подобрява съотношението между HDL и LDL в кръвта.

Има антидиабетна активност

Рожковът има способност за понижаване на инсулина, което може да бъде полезно за управление на диабет тип 2.

Съдържа антиоксиданти

Брашно от Рожков

Смята се, че рожковът е богат на антиоксиданти. Използва се за възстановяване и предотвратяване на увреждане на клетките от свободните радикали.

Има противогъбично и антибактериално действие

Прах, направен от рожкови шушулки и семена, се използва като противогъбично, антибактериално средство при лечение на рани и други кожни заболявания.

Има обезболяващо действие

Смята се също, че рожков облекчава болката.

Рожковът може да предотврати анемия, да лекува кашлица и грип.

Рожков е богат на фосфор и калций и се използва за профилактика и лечение на остеопороза.

Готвене с рожков

Рожков се предлага в голямо разнообразие от форми, включително прахове от рожков, чипс, сиропи, екстракти.

Прахът от рожков е по изсушената, годна за консумация пулпа, смляна на прах. И се използва за заместване на шоколада в тези сладки лакомства, включително брауни, кокосови барове и бисквитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest