Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Чуфа - любимецът на Средиземноморието

Чуфа - любимецът на Средиземноморието

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Чуфа

Чуфа представлява растение, идващо от Средиземноморието и Северна Африка. Нарича се още земен бадем.

Най-големи почитатели на чуфа са испанците, като в промишлени количества растението се отглежда в средиземноморските страни. Среща се най-вече в слънчеви и плодородни райони, постлало непрекъснатият си зелен килим. Плодчетата се консумират с кожата.

Най-полезно е растителното масло, извлечено от клубените на земния бадем. Мнозина смятат, че то е храната на бъдещето. в него има около 30 % масло, което спокойно го причислява към маслодайните растения.

Маслото от чуфа е полезно за човешкия организъм, защото в него се съдържат редица незаменими мастни киселини. В ядките на земния бадем се съдържат още много хранителни съставки, които способстват бързата усвояемост на продукта. Той действа благотворно на стомашно-чревния тракт.

Чуфа придобива голяма популярност и все по-често може да се срещне в състава на храните, които консумираме. В някои страни той е основна добавка към продукти като какао, бонбони и торти.

Мляко от чуфа

От него се приготвя и халва. Изследвания показват, че всяко ястие, приготвено с брашно от земен бадем, се усвоява изключително добре и бързо от организма.

Плодчетата на земния бадем се консумират и сушени. По вкус се доближават до ядките и се смятат за деликатес. От тях се приготвя и марципан.

Измитите и подсушени плодчета се запичат на огън, след което се разбиват с миксер. Полученото се смесва с пудра захар (2:1) и се залива със студена преварена вода. Сместа се поставя в тенджера и се загрява на слаб огън. От полученото се правят бонбони с различни форми.

В Испания от чуфа се извлича мляко, което местните използват в народната медицина за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. От добре изсушени и печени във фурна клубени на чуфа пък може да се получи диетично кафе. Предлагат се и печени, като по вкус надминават дори печените кестени.

Надземната част на растението чуфа е остра и триъгълна, която по хранителни вещества не отстъпва дори на зърнените растения. Използва се прясна или под формата на силаж за храна за домашни животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest