Тианът е традиционно френско ястие, изключително напомнящо на българското гювече. Подобно на него, той се приготвя в глинен съд, като в повечето вариации на рецептата се ползват предимно зеленчуци. Все пак съществуват и месни разновидности на тиана. Ето и няколко неустоими идеи за това вкусно ястие:
Апетитен тиан с агнешко
Необходими продукти: 1.5 кг агнешка плешка, 2 домата, 3 тиквички, 2 патладжана, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 1 връзка магданоз, 1 дафинов лист, 2 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Обезкостете месото и го нарежете на кубчета. Овкусете го със сол и черен пипер. Нарежете патладжаните на шайби и изчакайте да се отцеди сокът. Нарежете чесъна на ситно. Тиквичките и доматите се режат на шайби. Лукът се реже на полумесеци.
На дъното на голям глинен съд се поставя тестото, омешано с мащерката, дафиновия лист и чесъна. Застелете го със слой тиквички, поръсени с черен пипер и сол. Следва слой патладжани, подправени по същия начин. Накрая се поставят доматите, също посолени, и се заливат със зехтин. Пече се на 180 градуса за 2 часа и 30 минути под похлупак. Преди сервиране всяка порция се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.
Тиан със сирене и маслини
Необходими продукти: 2 патладжана, 2 домата, 2 тиквички, 200 грама сирене, маслини, риган, зехтин
Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на много тънки филийки. Доматите се оставят за кратко да престоят, за да загубят част от водата си. Нарежете сиренето на филийки, подобни на дебелина като зеленчуците. В намазан със зехтин съд наредете продуктите – филийка патладжан, домат, сирене, тиквичка, докато запълните тавичката. Украсете с маслини. Залейте ястието със счукания риган и зехтина. Печете 30 минути на 180 градуса.
Френски тиан с картофи
Необходими продукти:2 скилидки чесън, 2 листа пресен босилек, 3 с.л. зехтин, 50 г пармезан, 150 г бяло сирене, 3 картофа, 2 патладжана, 3 домата, 2 тиквички
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният чесън се смесва с накъсания босилек и зехтина. Зеленчуците се нарязват на едри шайби. Намажете тавичка с половината зехтин. Зеленчуците се редят вертикално. Кръгче картоф, домат, тиквичка, домат, патладжан, домат - докато свършат. Поръсете ги с останалия зехтин. Печете ги на 180 градуса за 30 минути. Поръсете сиренето и пармезана върху ястието 10 минути преди да го извадите от фурната, така че да могат да се запекат.
Коментари