Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Нов любимец в кухнята: Френски тиан

Нов любимец в кухнята: Френски тиан

Тиан

Тианът е традиционно френско ястие, изключително напомнящо на българското гювече. Подобно на него, той се приготвя в глинен съд, като в повечето вариации на рецептата се ползват предимно зеленчуци. Все пак съществуват и месни разновидности на тиана. Ето и няколко неустоими идеи за това вкусно ястие:

Апетитен тиан с агнешко

Необходими продукти: 1.5 кг агнешка плешка, 2 домата, 3 тиквички, 2 патладжана, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 1 връзка магданоз, 1 дафинов лист, 2 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Обезкостете месото и го нарежете на кубчета. Овкусете го със сол и черен пипер. Нарежете патладжаните на шайби и изчакайте да се отцеди сокът. Нарежете чесъна на ситно. Тиквичките и доматите се режат на шайби. Лукът се реже на полумесеци.

Тиан с патладжани

На дъното на голям глинен съд се поставя тестото, омешано с мащерката, дафиновия лист и чесъна. Застелете го със слой тиквички, поръсени с черен пипер и сол. Следва слой патладжани, подправени по същия начин. Накрая се поставят доматите, също посолени, и се заливат със зехтин. Пече се на 180 градуса за 2 часа и 30 минути под похлупак. Преди сервиране всяка порция се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.

Тиан със сирене и маслини

Френски тиан

Необходими продукти: 2 патладжана, 2 домата, 2 тиквички, 200 грама сирене, маслини, риган, зехтин

Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на много тънки филийки. Доматите се оставят за кратко да престоят, за да загубят част от водата си. Нарежете сиренето на филийки, подобни на дебелина като зеленчуците. В намазан със зехтин съд наредете продуктите – филийка патладжан, домат, сирене, тиквичка, докато запълните тавичката. Украсете с маслини. Залейте ястието със счукания риган и зехтина. Печете 30 минути на 180 градуса.

Френски тиан с картофи

Необходими продукти:2 скилидки чесън, 2 листа пресен босилек, 3 с.л. зехтин, 50 г пармезан, 150 г бяло сирене, 3 картофа, 2 патладжана, 3 домата, 2 тиквички

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният чесън се смесва с накъсания босилек и зехтина. Зеленчуците се нарязват на едри шайби. Намажете тавичка с половината зехтин. Зеленчуците се редят вертикално. Кръгче картоф, домат, тиквичка, домат, патладжан, домат - докато свършат. Поръсете ги с останалия зехтин. Печете ги на 180 градуса за 30 минути. Поръсете сиренето и пармезана върху ястието 10 минути преди да го извадите от фурната, така че да могат да се запекат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен