gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на хрян

Кулинарна употреба на хрян

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Настърган хрян
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Хрянът представлява многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Разпространението му у нас е доста широко. Той се открива както като бурен, така и като култивиран зеленчук. Въпреки това все още рядко присъства в кулинарията на страната ни.

Полезният корен на хряна е източник на големи количества витамин С, както и минерали като калий и калций. Поради тези си свойства още в древността е използван за лечение на стомашно-чревни заболявания и при простуда. Ядливите му корени се борят активно с бактериите в организма.

Корените на хряна могат да се намерят по пазарите целогодишно. Пресният корен се познава по бялата и плътна вътрешност. Той се бере към края на октомври и се съхранява в хладни помещения.

Друг вариант е корените да се заровят в пясък или да се съхраняват настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио. Лютивината на получената смес се смекчава, като се добави малко настъргана ябълка. Полученото при всеки случай е много люто и от него се използват изключително малки количества.

У нас хрян най-често и почти единствено се добавя при приготвянето на телешко варено или кисело зеле. Освен тези му приложения апетитният корен може да се влага в още редица кулинарни изкушения.

Той е прекрасна подправка за всякакви месни супи и кебапи. Изключително добре се вписва във всякакви сосове, най-вече за риба. Кореспондира добре с майонеза. Получената смес е подходяща за гарниране на печени меса, варени риби, телешко варено и варени свински крачета. Най-добре е да се поднася със студени ястия.

Хрян

Ароматът, който хрянът добавя на всяко ястие, е специфичен и неповторим. Леко лютивият вкус е само още един плюс. Подправката се добавя накрая на приготвянето. Той не подлежи на дълга термична обработка, тъй като тя погубва аромата му. Въпреки това за ядене се използван пресните, сурови, варени или сушени корени на растението.

Хрянът може да се използва при приготвянето на летни салати. Настъргани хрян и моркови, овкусени с лимон или оцет, са прекрасна комбинация за посрещане на летните вечери. Освен това хрян се използва и за консервиране на зимни продукции.

При този случай се слага цялото растение, заедно с листата. В някои страни листата от хрян се използват за завиване на сарми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest