Кедровите ядки, известни още с имената индийски ядки или Pignoli са плод на борови дървета използвани в продължение на хиляди години в кухните на Европа, Северна Америка и Азия. Те са с високо съдържание на протеини, фибри и са много ароматни.
Тези ядки са много калорични, но и богати на цинк, магнезий, калций, калий, витамините Е, В2 и В3, желязо и малко захари. Нещото, което го отличава е факта, че не съдържат холестерол, макар че мазнините в тях са в изобилие.
Кедровите ядки имат храносмилателни предимства заради това, че потискат апетита, имат мощна антиоксидантна защита, поддържат сърдечно – съдовото здраве и други.
Кедровите ядки са богати на антиоксиданти, благодарение на които организмът се предпазва от вредното въздействие на свободните радикали.
А те са налице в резултат на проведени диети или под влияние на стреса, и предизвикват преждевременно стареене на кожата. Освен това те са и в услуга на зрението благодарение на витамините съдържащите се в тези ядки.
Pignoli носят в себе си пиноленова киселина, която потиска апетита, като едновременно с това предизвиква и чувство на ситост. Тази киселина повлиява два хормона в храносмилателният тракт, стимулирайки тяхното производство, с което се предава усещане за пълен стомах и се забавят храносмилателните процеси.
С този смисъл на пазара са налице капсули от кедрови ядки, които приемайки се 30 минути преди храна ни карат на ядем наполовина по–малко.
Кедровите ядки са и единственият източник на високи нива на олеинова киселина. Тя е пръв помощник на черният дроб в отстраняването на вредните триглицериди от тялото (те са основната част на мазнините).
Така се спомага за намаляване нивата на лошия LDL холестерол, предпазват се кръвоносните съдове от увреждане и сърцето. Заради фибрите в тях се регулира перисталтиката и се поддържа здраво дебело черво.
А наличният витамин К (играе важна роля в съсирването на кръвта) подобрява кръвообращението и оказва положителна роля по време на менструация. Той намалява спазмите на маточната мускулатура и така облекчава болките.
Боровите ядки влизат в състава на зехтина и кафе много известно в югозападната част на Америка. Освен това можем да го открием и в различни рибни, вегетариански или месни рецепти.
На фона на многото ползи от приема на кедрови ядки са налице и случаи на алергични реакции. Проучвания намират общо между алергиите към фъстъци с тези от кедрови ядки.
Налице е сърбеж, обрив със зачервяване, сълзене на очите, болки в корема, световъртеж и повръщане. А някои отделни случаи споменават за неприятен и продължителен горчив вкус в устата след тяхната консумация.
Коментари