gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Учени: Кафето не вдига кръвното

Учени: Кафето не вдига кръвното

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кафе
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Най-сериозното притеснение от консумацията на кафе е широко залегналото мнение, че то вдига кръвното налягане. Това обаче не е така, твърдят учени.

Изследователи от Школата за обществено здравеопазване към Университета на Луизиана в Ню Орлиънс твърдят, че се открили доказателство за това, че кафето всъщност не вдига кръвното налягане.

Високото артериално налягане, както и хипертонията могат да предизвикат заболявания на сърцето. Това намалява продължителността на живота, може да доведе и до инфаркт или инсулт. Учените обаче не са открили категорични доказателства, че приемът на големи количества кафе увеличава шансовете човек да стане хипертоник.

Кръвно

Изследователите от Ню Орлиънс са публикували резултатите от изследването си в Американското списание за диетично хранене. В него те са обединили общо шест подобни предишни проучвания, в които участие са взели над 170 000 души.

Резултатите не отчитат разлика при редовната консумация на чаша кафе и тази на три кафета дневно. Дори се оказва, че и да се пият 5 и повече чаши дневно, това не води до артериална хипертония.

Разбира се, за да се направят окончателен извод за влиянието на кафето върху кръвното налягане, учените признават, че се нуждаят от много по-голям обем от данни.

И все пак, има лесен метод, при който може сами да проверите дали кафето влияе на вашето кръвно налягане. За целта го измерете преди и 30 минути след като сте изпили своето кафе. Ако стойността се е повишила с 5-10 мм живак, значи вие реагирате на кофеина, който се съдържа в кафето.

От друга страна има значение и това колко често пиете кафе и доколко сте привикнали с него. Ако пиете кафе рядко, то дори еднократна доза може да доведе до внезапно повишаване на кръвното налягане.

И обратното – ако ежедневно консумирате кофеин, то нивата на кръвното ви налягане няма да се променят значително, дори при големи дози кафе. Това се обяснява с привикването, което развива човешкото тяло към него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest