gotvach.bg»Статии»Любопитно»Дърво ражда по 40 различни плода

Дърво ражда по 40 различни плода

Многоплодно дърво
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Дърво ражда 40 различни вида плодове, сред които са праскови и кайсии, сливи, череши и други.

Тези многоплодови дървета са засадени в много американски градове – могат да бъдат забелязани в Шорт Хилс, Паунд Ридж, Санта Фе, Луизвил.

Тези невероятни дървета се разсаждат от скулптора Сам ван Ейкън – той успява да облагороди съществуващи дървета, присаждайки към тях резници или пъпки от различни видове овошки.

Преди време скулпторът от университета в Сиракюз закупил овощна градина на Държавната селскостопанска експериментална станция. Тя принадлежала на щата Ню Йорк и е щяла да бъде изоставена през 2008 година, Именно там Ейкън е започнал своите експерименти и не след дълго придобил сериозен опит.

Първо творецът започнал да прави подробно проучване на това по кое време на годината цъфтят различните 250 дървета и разработва график, за да съчетае различни видове плодове в общо дърво.

Ябълки

Трудната задача на Ейкън в крайна сметка си е заслужавала, защото е дала резултат. Скулпторът дори е дарил 16 от своите овошки на общински центрове, колекционери и музеи в различни части на САЩ.

Ейкън обяснява, че всъщност дърветата по нищо не се различават от останалите през по-голямата част на годината. Когато, обаче дойде време за цъфтеж, клоните, които дават различни плодове цъфтят в различни цветове и по различен начин.

Овощните творения на Ейкън са ценени, защото вместо да произвеждат огромни количество от един вид плод, които трудно могат да бъдат изядени, те дават малка, но пък разнообразна продукция от различни видове плодове.

Всяко от дръвчетата цъфти и в няколко цвята – бял, розов и ален. Създателят на дървото твърди, че всъщност неговият принос за създаването на дръвчето е съвсем малък и основна заслуга има природата.

За създаването на всяко дърво са необходими около пет години, а всички онези, които вече се радват на този нов вид дърво в своите градини, твърдят, че от тях се раждат напълно нормални и вкусни плодчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest