Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Невероятни рецепти с гъши дроб

Невероятни рецепти с гъши дроб

AdminAdmin
Администратор
95442k
Невероятни рецепти с гъши дроб

Гъшият дроб, известен още като фуа-гра, е основен деликатес във френската кухня. Класическото фуа-гра се приготвя от 800 грама гъши дроб, сол и черен пипер на вкус, чаша коняк и трюфели. Гъшият дроб се смила, добавя се солта, черният пипер и конякът, сместа се разбърква и се оставя за 1 нощ в хладилника.

На сутринта се слага в керамичен съд, добавят се ситно нарязани трюфели и сместа се разбърква около 20 минути. Повърхността се изравнява, похлупва се с капак и се пече във фурна на водна баня на среден огън около час. Сервира се охладено с топъл хляб.

Много вкусно и интересно предястие е йогуртът с фуа-гра и малини. Необходими са 200 грама фуа-гра, 100 милилитра йогурт, 100 грама малини, 1 щипка захар, 4 филии ръчен хляб, сол на вкус.

Рецепти с гъши дроб

Фуа-гра се посолява и се слага в тава с хартия за печене. Пече се 7 минути на 65 градуса. Малините се пасират и се загряват около минута на котлона. Добавя се захарта и пюрето се разбива с телче.

Фуа-гра се вади от фурната, охлажда се леко и се смесва с йогурта. Сервира се в стъклени купички, като се слага от печеното фуа-гра, а отгоре се слага пяна от малините. Сервира се със запечени филийки.

Равиолите със скариди и фуа-гра също са много вкусни. Необходими са 3 супени лъжици зехтин, щипка сол, 100 грама сварени белени скариди, 100 грама фуа-гра, 1 лимон, 1 глава лук, 150 милилитра вода, 50 милилитра сметана, 3 супени лъжици коняк, 1 яйце, 2 супени лъжици олио, 150 грама брашно, 1 супена лъжица доматено пюре.

Замесва се тесто от брашното, жълтъка, зехтина и водата. Приготвя се сос, като лукът се реже на ситно и се запържва в олиото, добавя се доматеното пюре и се залива с водата. Вари се 15 минути на среден огън. Прецежда се през сито и се добавят половината скариди. Пасира се и се загрява, добавя се солта, сметаната и конякът и се сваля от котлона.

Плънката за равиолите се прави от останалите скариди, нарязани на ситно и смесени с фуа-гра. Добавя се лимоновият сок. Тестото се разточва, изрязват се квадратчета, пълнят се с плънката, варят се 20 минути и се сервират заедно със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest