През вековете италианците са изобретили много апетитни рецепти с хляб, които са хранителни и икономични. За приготвянето им се използва стар хляб.
Така се приготвя италианската салата панцанела, която е вкусна и засища лесно. За 6 порции са необходими 400 грама сух хляб, най-добре чабата, 150 милилитра зехтин, 2 супени лъжици оцет, 1 килограм домати, 1 глава лук, 10 маслини, сол и черен пипер на вкус.
Две трети от доматите се настъргват, хлябът се накъсва на парченца и се слага в купа за салата. Залива се с доматения сок. Останалите домати се режат на кубчета с размер на парчетата хляб. Лукът се реже на тънки шайби.
В купата към хляба се добавят доматите и лукът, маслините, зехтинът, оцетът и солта. Салатата се разбърква много внимателно с ръце. Оставя се да престои 10 минути и се сервира.
Пицата от стар хляб също е италианско изобретение и освен че е икономична, е и много вкусна. Тази пица се приготвя много лесно.
Необходими са 10 филийки сух хляб, дебели около 5 сантиметра, 1 буркан домати в собствен сос, 1 супена лъжица риган, сол и черен пипер на вкус, 1 чаша прясно мляко, 100 грама сирене или кашкавал, зехтин.
Фурната се нагрява до 200 градуса.
Налива се малко зехтин в тава. Всяка филийка се топва в прясното мляко, за да омекне. Достатъчно е да топнете филийките за секунди, за да поемат от млякото.
Доматите се пасират и се поръсват със сол и риган. Филийките се нареждат една до друга в тава и се намазват с доматения сос. Поръсват се с настъргано сирене или кашкавал, отгоре се редят още филийки и се мажат с доматен сос, поръсват се с кашкавал или сирене.
Пицата се пече 40 минути, като се внимава да не изгори. Оставя се в изключената печка с открехната врата за още 10 минути и се сервира. При желание може да се добави малко салам или кренвирш, нарязан на парченца.
Ако искате, можете да чукнете две яйца върху пицата, когато е готова, и да ги оставите да се запекат във фурната за няколко минути. За любителите на пикантното е подходящо върху пицата да се поръси нарязана люта чушка.
Коментари