Кето хлябът е основен елемент от кето храненето. Ако трябва да го дефинираме, това е хранителен режим, познат и като високомазнинно хранене. При този тип диета се наблюдават високи нива на кетони в организма, чрез които тялото гори мазнините, превръщайки ги в енергия.
По тази причина кето диетите се използват за отслабване по правило. Всъщност храненето е създадено с друга идея - да бъде лечебна диета при заболявания като епилепсията, автоимунните болести, хормоналния дисбаланс и най-вече глутеновата ентеропатия. Препоръчва се и на дамите в менопауза.
Същност на кето хляба и рецепти за видове кето хляб
Хлябът е основна храна на българската трапеза. Той се приготвя от бяло пшенично брашно. Разликата на кето хляба от традиционния е, че при него не се използват брашна от традиционни зърнени култури. Те са заменени с бадемово, сусамово, ленено и други, тоест тестото е нисковъглехидратно. Трябва да се знае, че нисковъглехидратният хляб е не само полезен, а и много вкусен.
Бадемов кето хляб
Необходими продукти:
170 г кашкавал, който се настъргва
85 г бадемово брашно
50 г крема сирене
1 яйце
Щипка сол
Мак или сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В микровълновата фурна се загряват на висока степен за няколко секунди кашкавалът, крема сиренето и бадемовото брашно. Объркват се и се добавя яйцето. Оформя се тесто. От него се правят питки и се пекат върху хартия за 15-20 минути при 200 градуса. Могат да се поръсят по желание с мак или сусам.
Кето хляб с ленено брашно
Необходими продукти:
200 г рама ленено брашно. Може да смелите с кафемелачка ленено семе на брашно
1бакпулвер
3 яйца
½ ч.ч. вода
½ ч.л. сол
5 с.л. зехтин или олио
Начин на приготвяне:
В брашното се слага бакпулверът, това е сухата смес за хлебчето.
В друг съд се разбиват яйцата, добавя се водата, солта и мазнината. Това е течната смес. Разбърква се добре.
Към течната смес се добавя постепенно сухата, а не обратно. При грешно смесване се получава фатален резултат.
Готовата смес е малко по-гъста от кексовото тесто. Тя се изсипва във форма за печене и може да се добавят маково или сусамово семе. Печенето е върху хартия в продължение на 20 минути при 220 градуса.
Кето хлебчето е хрупкаво и меко няколко дни.
Кето хляб със сусамов тахан
Необходими продукти:
320 г тахан - сусамов, слънчогледов или по-избор
4 по-големи яйца
1 ч.л. сода бикарбонат (лимонов сок, оцет за гасене на содата)
100 мл вода (при нужда повече или по-малко)
Сол
подправки - или семена (по желание)
Начин на приготвяне:
Разбийте добре яйцата и объркайте хубаво с тахана. Добавете угасената сода, но може да използвате и бакпулвер. Разредете сместа с вода, като добавянето ѝ е на око. Към това кето хлебче може да добавите различни подправки и семена, които обичате. Изпечете го в продълговата форма, засталана с хартия за печене, на 180 градуса за около 35 мин.
Коментари