Пригответе си едни от най-популярните, вкусни и прости за направа хлябове само с вода и брашно. Няма по-голямо удоволствие от домашно изпечените хлебчета, вкусни и ароматни.
Домашен бял хляб
суха мая - 6 г
брашно - 400 г
сол - 1 ч.л.
захар - 20 г
вода -240 мл
олио - 40 мл
За приготвянето на домашен бял хляб, първо е нужно да подготвите продуктите според рецептата. От общото количество брашно измерете 120 г и го смесете с топлата вода и маята. Всичко разбърквате добре, покрийте със стреч фолио и се оставете на топло място за 15-20 минути, да се удвои.
След което прибавете захарта, олиото и предварително смесените пресято брашно и солта. Омесете меко еластично тесто, което поставяте в купа, намазана с олио. Отново покрийте със фолио и оставете за 1 час на топло място.
След изтичане на уреченото време оформете хляба според формата, в която ще го печете, поставете го в намазаната с олио форма или постлана с хартия за печене. Покрийте хляба с чиста кърпа и оставете на топло за 30 минути.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за 15 минути, след което намалете градусите на 180 и допичате за около 20-30 минути - до готовност. Вашият бял домашен хляб е готов! Оставете да се поохлади в формата, а после поставете на решетка.
Домашни багети
суха мая - 8 г
брашно -450 г
сол - 1 ч.л.
захар - 1 с.л.
вода - 250 мл
олио - 2 с.л.
Пригответе си продуктите според рецептата. Смесете пресятото брашно със захарта, солта и маята, добавете топлата вода и олиото. Омесете меко еластично тесто, поставете го в купа, намазана с олио, и покрийте със стреч фолио, оставете на топло място за около 20-30 минути.
Разделете втасалото тесто на 2 части и с намаслени ръце издърпайте всяка част на дълъг багет. Поставете оформените багети в тава, покрита с хартия за печене и поръсена с брашно. Покрийте с чиста кърпа и ги оставете да починат за около 15 минути.
Поръсете отново с брашно и направете няколко разреза с остър нож. Печете домашно приготвените багети в предварително нагрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, като на дъното на фурната сте поставили купа с вода – това ще бъде за парата.
Светотатство е да се реже багета, просто откъснете на парчета и се наслаждавайте!
Домашна питка – хляб
брашно – 500 г
топла преварена вода – 350 мл
суха мая – 1 ч.л. с връх
сол – 1.5 ч.л.
захар – 0, 5 ч.л.
олио – 3 с.л.
Пресейте брашното и заделете малко от него за премесване.
Смесете брашното, солта, захарта и маята, разбъркайте. На тънка струя към тях налейте топлата вода и с дървена лъжица замесете тесто. Добавете олиото и омесете с ръце меко тесто. Намажете купа с олио, поставете тестото в нея, покрийте с кърпа и поставете на топло място за 1 час да втаса.
Премесете втасалото тесто и отново поставете в купата завито за 30-40 минути.
Разделете тестото на две части, поставете всяка част в намаслени тавички или покрити с хартия за печене. С намаслени ръце, разтеглете и заравнете тестото на кора, с пръсти оформете жлебове. Поръсете със сусамово семе по желание и оставете тестото да втаса за 10 минути. Напръскайте леко с вода и печете питката в предварително нагрята фурна на 210 градуса за около 30 минути до златисто кафяв цвят. Напръскайте готовата питка с вода, покрийте с чиста кърпа и оставете да се охлади напълно. Вашата питка-хляб е готова!
Коментари