Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от мака

Здравословни ползи от мака

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Бряашно от Мака

Мака представлява растение, принадлежащо на семейство Кръстоцветни, близък роднина на репичките и ряпата. Този корен идва от планините в Перу.

Той е изключително плътен и хранителен, поради високите количества на калций, фибри, белтъчини, йод и още много съставки, които са в пъти повече, отколкото в други храни. Те значително повишават имунитета на организма.

Най-често мака се използва за борба с умората и увеличаване на издръжливостта. Растението бори стреса, като помага на организма да се адаптира по-добре. Освен това стимулира либидото.

В продължение на години се използва като пълноценен източник на хранителни вещества и лечение. Днес, той е сред най-ценените храни в състава на суперхраните.

Коренът от мака има още адаптогенно свойство, което ще рече, че успешно балансира надбъбречните хормони, което е полезно за борба с множество заболявания. В него се откриват още противоракови съединения, антиоксиданти и стероли, които действат тонизиращо и укрепващо.

Производството и поддържането на хормоните се дължат на четирите алкалоида, присъстващи в корените. Те подхранват ендокринната система, която отговаря за тяхното производство. Тестове показват, че тези, които приемат мака, доказано увеличават своето либидо.

Мака

Растението подобрява и качеството на спермата, като увеличава тяхното производство, подвижност и обем. И тъй като намалява стреса и тревожността, маката увеличава енергията и сексуалното желание. Освен това подобрява овулацията при жени, страдащи от безплодие. Маката е както афродизиак, така и ефективен при импотентност.

Освен като храна за хора, маката е подходяща и за животни. Лабораторните тестове доказват, че благодарение на растението се намаляват увеличените жлези на простатата при плъхове. Повишава се и чифтосването при мъжки плъхове и мишки.

От мака най-често се произвежда брашно. Дори преминало през обработка, растението запазва хранителните си качества, както и големите количества витамини, растителни стероли, минерали, аминокиселини и здравословни мазнини.

Това прави брашното от мака силна и балансирана храна, подходяща за спортисти и тези, които се борят със стреса и хроничната умора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest