Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»В Белгия пускат деликатеси с буболечки

В Белгия пускат деликатеси с буболечки

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
В Белгия пускат деликатеси с буболечки

Гурме храни с насекоми тръгват на пазара в Белгия. Нетипичният за европейската трапеза деликатес ще се предлагат от днес (19-ти септември) в хранителните магазини в Белгия. С това държавата ще стана първата в Европейския съюз, която ще предлага насекоми като хранителен продукт.

В края на миналата година Белгия беше единствената страна в Европейския съюз, която изяви желание да отглежда и да пласира буболечки с хранителни цели. И ето че днес супермаркетите официално са заредени за първи път с насекоми.

След като обяви храненето с насекоми за безпроблемно, Белгийската мрежа за безопасност помогна на пазара да се появяват десет вида вкусни буболечки, в това число червеи, скакалци и гъсеници.

В Белгия пускат деликатеси с буболечки

По закон всички физически лица или фирми, които желаят да отглеждат и продават насекоми за хранителни цели трябва да се регистрират. Очаква се идеята да бъде посрещната с интерес от белгийците и бизнесът с буболечки да бъде доходоносен. Белгийците се запалиха по насекомите още преди време.

През 2012 година в страната започнаха да се предлагат курсове по готвене на насекоми. Инициаторите на идеята стартирали начинанието си, тъй като били убедени, че умението да се приготви правилно и вкусно ларва или скакалец ще помогне значително да се преодолее евентуалната липса на храна в бъдеще.

Всички буболечки, които приготвяме, са много апетитни и питателни. Знаем, че мнозина не биха се съгласили с това твърдение, но все пак трябва да се опита. Специалните ни семинари ще помогнат на хората да преодолеят предразсъдъците си относно похапването на насекоми, смятат авторите на идеята.

Всъщност насекомите са част от традиционната храна на някои племена от много години. Жители на Азия, Африка, Северна и Южна Америка похапват насекоми и се чувстват отлично.

Може би това се дължи на факта, че буболечките са източник на протеини, както месото от животни или рибата. Те също така са богати на мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк. Според експертите човек може спокойно да консумира близо 1400 вида насекоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest