Гръцки пекари са приготвили гигантски геврек, с който смятат да кандидатстват за Рекордите на Гинес. Творението на пекарите от Солун е тежало точно 1.35 тона, преди да бъде изпечен.
Рекордният геврек, който гърците наричат колури, ще бъде нанизан около популярната Бяла кула в Солун, построена по време то на султан Сулейман Великолепни.
За да обгърнат цялата сграда, пекарите са измайсторили геврек с тегло от 1.35 тона и диаметър от 165 метра, преди да бъде изпечен.
За приготвянето на геврека са били необходими 700 килограма брашно и 250 килограма сусам. Геврекът е бил съставен от 250 отделни парчета, които са били слепени с глазура.
Гигантският геврек беше представен на хранително изложение, организирано от общината в Солун. В неговото приготвяне са се включили голяма част от местните хлебари.
Ще кандидатстваме за Книгата на рекордите Гинес. Освен това в скоро време ще изпечем още по-голям колури. Него ще ще изложим в гробницата в Амфиополис, североизточно от Солун - обеща Елза Кокумерия, която е президент на Асоциацията на пекарите от Солун.
След като е заснето, тестеното изделие е било нарязано на отделни парчета и е било раздадено на жителите и гостите в гръцкия град.
Геврекът или както се нарича в Гърция – колури, е много популярна тестена закуска в южната ни съседка. Той се продава предимно от уличните търговци.
Гевреци могат да бъдат намерени в повечето балкански страни, а в САЩ и други англоезични страни тестеното изделие се нарича бейгъл.
Гевреците, които познаваме, могат да се приготвят по всякакъв начин – със сусам, с пълнеж, с тахан.
Класическият солунски геврек се приготвя със сусам и за първи път е приготвен от бежанци от Мала Азия през 1923 година. Прогонени от родните си места, те донесли със себе си в Гърция геврека, който започнали да правят и продават в големи кръгли тави, които разнасяли върху главите си в ранните утрини.
Въпреки че никъде не е регистриран официално, сусаменият геврек се свързва с историята на Солун и в Истанбул дори се предлага като солунски геврек.
Коментари