Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Петковден е! Днес 3 пъти се прекланяме пред хляба

Петковден е! Днес 3 пъти се прекланяме пред хляба

редакция:
Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Питка за Петковден

На 14 октомври според народните вярвания се посреща Зимния Петковден. На този ден се почита паметта на света Петка Търновска и в нейна чест се приготвя специален обреден хляб.

В народните вярвания Света Петка се приема като покровителка на семейството, дома, раждането и децата, заради което се приготвят специални курбани и пити.

Една от питите се нарича на Света Петка и е задължително цялото семейството да се преклони пред нея три пъти, преди да седнат на трапезата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода, за да благословят цялото домочадие.

Обредната пита се поставя върху мъжка риза, а до нея се поставят паничка със сол и чаша вино. На някои места намазват питката за Петковден с мед. Хлябът трябва да се разчупи от най-възрастната жена в семейството.

Тесто

Традиционната обредна пита се приготвя от 1 килограм брашно, 500 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 1 супена лъжица олио и около 20 грама мая.

Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя за няколко минути. В отделен съд се поставя половината от брашното, към което се добавя разтворената мая с мляко, солта, захарта, олиото и се бърка до получаването на смес, подобна на каша.

Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти.

Намазняваме и набрашняваме тавичка, а в нея слагаме тестото, оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути. Печем питата за 40 минути при умерена фурна.

На днешния ден жените раздават питки, за да може животните, чийто разплод започва от днес, да се родят здрави.

На масата за Петковден трябва да присъстват:

Баница с праз

- овнешки гювеч;

- курбан чорба;

- сарми с лозови листа;

- баница с праз;

- ястия с праз.

Днес според народните вярвания се слага краят на земеделската работа, като привършва есенната сеитба и се събира тазгодишната реколта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest