В желанието си да отслабват, много жени изключват категорично от менюто си хляба. Преди няколко дни обаче израелски лекари обявиха хляба за най-добрия продукт за отслабване.
Едно от свойствата на хляба е да регулира нивото на серотонин. Който пък от своя страна управлява чувството за глад и насищане, обяснява Олга Кеснер, ръководител на клиниката по диетология "Ихилов".
Според са категорични, че най-добрата диета включва черен хляб със сирене, хумус, авокадо и зеленчуци. А храненията трябва да са през няколко часа.
По време на своето изследване израелските учени установили, че хората, които включили в диетата си хляб, имали по-високи нива на серотонин. При белтъчните диети било обратното - той спадал.
Освен това специалистите считат, че само 5% от отслабналите успяват да запазят новите си килограми две години. Но шансът това да стане скача на 15 процента при тези, които не са пренебрегвали хляба в диетата си.
Хлябът е познат на хората вече 10 хиляди години. Хлябът съдържа въглехидрати, белтъци и мазнини, той е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини.
Хлябът съдържа аминокиселини - левцин, фенилаланин, метионин, триптофан. Той е източник на витамини от група В и на минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Съдържа фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно, но преминавайки през червата, стимулират дейността им, отнасяйки със себе си излишните мазнини от храната. По този начин помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.
Коментари
Ама вярно има ли протеини в хляба?!!? ами то има протеини в почти всички храни, какво откритие! До кога ще пишете такив простотии!!!!
Никога не съм била пълна но килограмите ми варираха до преди 4,5 години.И тогава естествено не консумирах хляб,а сега хлябът е №1 в менюто ми, нооо само пълнозърнест,и проблем с килограмите нямам.