Изящната фигура изискват жертви, за които дори човек не подозира. Всяко начало на здравословното хранене започва с по-лек режим, включващ изобилие от плодове, зеленчуци, ограничен прием на въглехидрати.
Изключването на хляба и тестените изделия от менюто често са фактор за намаляване на телесното тегло. Но знаете ли, че това не се дължи на стопяване на мазнини, а напротив - топенето на килограмите в резултат на ограничен прием на хляб се дължи на загуба на течности в организма. Това е така, защото въглехидратите се складират под формата на гликоген в тялото, а три до четири пъти от теглото на един грам въглехидрати е заето от вода.
Оказва се още, че въглехидратите са основата храна за мозъка. При недостиг от тяхна страна се стига до натрупване на кетони в организма. В резултат на това е налице лош дъх, сухота в устата, виене на свят, безсъние, гадене.
Също благодарение на въглехидратите в хляба се поддържат оптимални нива на кръвната захар. Така се избягва възможността за резките ѝ колебания.
Похапването на пълнозърнест хляб например носи и други ползи за здравето на организма. Той съдържа желязо, магнезий, витамини, нужни за поддържане на здраво тяло.
Фибрите в пълнозърнестите храни са много ценни за здравословното състоянието на органите и системите в човешкия организъм. Благодарение на тях се регулират нивата на кръвна захар. Консумацията на храни, богати на фибри, намалява риска от затлъстяване.
Въглехидратите в хляба са ценен източник на енергия не само за мозъка, но и за цялото тяло. Благодарение на тях се запазва енергичността и способността на човек да се справя със своите задължения през деня.
Консумацията на хляб не трябва да се счита за враг номер 1 на здравословното хранене, а напротив - важното е да се приема в умерени количества здравословен хляб, което важи за всеки един добър хранителен режим.
Коментари