В българската кухня хлябът е много разпространен. Всъщност почти няма нашенци, които сядат на трапезата без питки и погачи. Същевременно хлябът не е на голяма почит в азиатската кулинария.
Японците и китайците предпочитат ориз и са заменили с него тестените изделия. Каква обаче е причината за този избор и можем ли да взаимстваме от него, ако искаме да водим здравословен живот?
Според азиатците тестеното не е полезно, защото, усвоявайки стомашните сокове и останалите течности, причинява ненужно подуване на стомаха. Затова те се спират на ориза като по-малко вреден източник на въглехидрати.
Сред другите храни, които се избягват в Япония и Китай, са млечните изделия и прясното мляко. Според тях млякото изчерпва калция от костите и това се оказва пагубно за тях. Намалявайки консумацията му азиатците се предпазват от артрит и други костни заболявания.
Коментари