Изобщо не е истина, че домашната ракия е по-безопасна от тази, продавана в търговските обекти. Произведенията на този тип домашен алкохол съдържат цианидна киселина, естери, висши алкохоли, алдехиди и тежки метали, заради които любителите на чашката могат да се отровят, пише 24 часа.
Въпреки влошената продукция и тази есен казанджийниците в страната не останаха без работа. В казаните без проблем се слагат изгнило грозде, смачкани плодове и какво ли още не, с едничката надежда да се получи ферментация.
Оказва се, че за повечето пиячи не е от толкова голямо значение от какво ще се майстори алкохолът, а да има такъв и то в обилни количества.
Според експертите при изваряването на ракия от изключително важно значение е качеството на суровината. Стопаните обаче правят алкохол от всякакви вторични суровини, включително изгнили плодове с костилки, компоти с високо съдържание на метанол и дори развалени конфитюри.
Друг голям проблем при производителите на домашна ракия според експертите е това, че те не отделяли така наречения първак, който съдържа метилов алкохол. Но не само това застрашава здравето на пиячите.
По думите на специалистите при плодовите ракии е опасна съставка и циановодородната киселина, която някога е служела химическо оръжие, тъй като блокира клетъчното дишане. Не всички от хората, варящи шльокавица, са наясно с това, че въпросната киселина се пренася от костилките, оставени в джибрите.
Другите отровни вещества са естероалдехидната фракция и алкохол С3 и С5, обясняват експерти от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.
В ракията има повече от сто съединения, а опасните алкохоли не са никак малко, понеже селските казани не отделят така наречените висши алкохоли, които застрашават здравето ни. Ето защо от някои домашни шльокавици може да се умре от 20-30 грама.
Обикновено хората си мислят, че домашната ракия е по-удачният избор, защото не могат да са сигурни какво има в купената. Това обаче е голяма грешка, тъй като технологията на изваряване е доста примитивна, обясняват още специалистите.
Виж също как се прави греяна ракия или компрес с ракия.
Коментари
Сигурно се шегувате. По-добре изтрийте тази статия, за да не се излагате (освен ако не са ви платили много)
Наистина ли смятате, че има толкова прости хора, които да повярват на тези неща?