gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Овчето мляко от Родопите спира туморите

Овчето мляко от Родопите спира туморите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Овче мляко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Наскоро поредно наше национално богатство бе подложено на тестове. Резултатите не само доказаха предполагаемите му ползи, но откриха и други такива.

Българо-швейцарско-немски екип подложи на серия от тестове и изследвания овчето мляко, получено от стада на надморска височина над 1200 м. Резултатите бяха обявени от професор Венелин Кафеджиев, научен секретар на Филиала на ВСУ в Смолян, на провеждащата се в Златоград конференция за здравословното хранене и балканската кухня.

Конференцията е част от ежегодния празник на балканската кухня Скариада, организиран в Етнографския комплекс в Златоград.

Професор Кафеджиев обясни, че изследванията на екипа ясно показват, че именно в овчето мляко от планинските райони съдържанието на линолова киселина е най-голямо. Именно повишено съдържание на линолова киселина има доказано лечебен ефект при туморни заболявания. Резултатите са представени както у нас, така и на специален научен форум в Германия.

През годините всеки опит е доказал, че хранителните продукти от Родопите имат както екологичен, така и здравословен ефект върху човешкия организъм. Това се дължи основно на специфичния климат и природните условия, смятат учените.

Родопи

Друг акцент в научната конференция бе поставен и върху други животински и хранителни продукти от Родопите с лечебен ефект. Това са касис, овче и краве мляко и пчелни продукти. Освен това храни като качамак и чеверме бяха дадени за пример за деликатеси от здравословната кухня в планинския район.

В ежегодния празник на балканската кухня Скариада в Златоград участие взимат кулинари и туристи както от България, така и от Сърбия, Гърция и Турция. Всеки майстор готвач залага за собствени вариации на балканска скара. Сергиите радват с богата украса, музика и танци, като всяка представя характерните за своя район особености.

Идеята за събора е да превърне Златоград в център за гурме туризъм. С всяка следваща година интересът е все по-голям, а вкусните и полезни ястия – все по-обичани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest