gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сто здравословни ползи от похапването на Раги

Сто здравословни ползи от похапването на Раги

МаринаМарина
Джедай
15687
Тези храни са най-добрите източници на витамин А
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Раги е другото име на просото - най-древната и важна зърнена култура за Индия. Изключително богата на протеини, Раги е много ценна храна и за вегетаранците.

В състава ѝ се срещат изобилие от аминокиселини, калций и калий, както и желязо, което е от жизнено важно значение за поддържане стойностите на хемоглобина в кръвта. Богат на незаменими аминокиселини, раги е ценен и предпочитан зърнен продукт от векове.

Просото изобилства и от витамини, особено от ниацин, витамин В6 и фолиева киселина. А благодарение на наличието на фибри и полифеноли раги има способността да се бори с диабета и да има антиоксидантни функции.

С много ниско съдържание на мазнини и без глутен, просото често може да се открие и под формата на бебешки каши.

Раги се бори с наднорменото тегло. Това негово ценно свойство се крие в наличието на аминокиселина, наречена триптофан, която намалява апетита. А влакнестата му структура кара човек да се чувства сит за по-дълго време.

Просо

Просото е и изключително ценно за костната структура на тялото. То е богато на калций, благодарение на което укрепва и намалява риска от фрактури на костите, както и улеснява растежа при децата.

Редовната консумация на просо намалява риска от захарна болест, както и от заболявания на стомашно-чревния тракт. Благодарение на изобилието от фибри раги не повишава нивата на кръвна захар в тялото.

Съдържащите се лецитин и метионин (аминокиселини в просото)

намаляват нивата на холестерола в кръвта, като тук помощник са и фибрите.

Страхотна полза от похапването на просо е способността му да релаксира тялото и ума по естествен път. Потиска чувствата на тревожност, депресия, мигрена и безсъние.

Просото е богато на незаменими аминокиселини - такива, които не могат да бъдат синтезирани в организма, а трябва да бъдат внесени отвън с храната. Такава е изолевцин, която е много ценна за мускулите, образуването на кръвта, както и за формирането на костите и здравето на кожата.

Откриващият се в него валин, от своя страна, е също незаменима аминокиселина, подпомагаща обмяната на веществата. А метионинът е основният доставчик на сяра в тялото, както и му помага да премахва излишните мазнини. А сярата е нужна на тялото да произвежда друга ценна аминокиселина – глутатион.

За всички тези ползи е нужно редовно да включвате в менюто полезни рецепти като:

- салати с просо;

- основни ястия с просо;

- зеленчукови ястия с просо

- десерти с просо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest