Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Противовъзпалителна диета на д-р Вейл

Противовъзпалителна диета на д-р Вейл

МаринаМарина
Джедай
15642
Здравословно Хранене

Възпалителните заболявания причиняват редица състояния, оказващи негативен ефект върху здравословното състояние на човека.

Противовъзпалителната диета на д-р Вейл е начин човек да се предпази от възпалителни процеси в организма и едновременно с това да оптимизира своето психическо и физическо здраве.

Според д-р Адрю Вейл съществуват храни, които довеждат до възпалителни процеси в тялото, но и други, които имат качествата да се борят с тях. Той препоръчва консумацията на здравословни мазнини, богати на фибри плодове и зеленчуци, пиене на много вода и намален прием на животински протеини, с изключение на тези идващи от рибата.

Хладилник

Противовъзпалителната диета на д-р Вейл се основава на дневен калориен прием възлизащ на 2000 до 3000 ккал, които зависят от възрастта на човека, неговия пол, както и от физическата му активност в ежедневието.

Диетата позволява прием на въглехидрати, равняващи се на 40 – 50 % от дневната консумация, 30 % мазнини и 20 до 30 % протеини. И те е хубаво да са в такава пропорция при всяко едно хранене през деня.

Този хранителен режим цели консумацията на много плодове и зеленчуци, богати на фитонутриенти, за които знаем, че се борят с раковите клетки и дегенеративните заболявания. Също меню богато на омега-3 мастни киселини, но да се избягват пържените храни и бързите закуски.

От въглехидратите да се похапват по-често пълнозърнести храни, бобови култури, тиква или горски плодове.

Салата с Рукола

Мазнините да се набавят посредством похапването на авокадо, ядки, пресован зехтин, а омега-3 киселините да се набавят от консумацията на сьомга, сардини или херинга.

Киселото мляко, сиренето и соята могат да бъдат част от дневното меню, защото те ще осигурят на тялото нуждата му от протеини.

Диетата позволява консумацията и на черен шоколад с минимално съдържание на какао от поне 70 %. А любителите на виното ще могат да му се наслаждават, но в умерени количества.

За целта на противовъзпалителната диета омега-3 мастни киселини трябва да се консумират поне два пъти в седмицата.

Загубата на тегло при спазване на тази диета е много вероятна. Самият възпалителен процес в тялото често е причинен от затлъстяване. По тази причина учените намират противовъзпалителната диета на д-р Вейл за начин, който ще излекува тялото и ще намали телесното тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest