Бърбън
BourbonBurbon

Бърбън

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Бърбън
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Бърбън /Bourban/ представлява вид американско уиски, което е популярно на много места по света. То притежава кехлибарен цвят и сладникава нотка. По-конкретно бърбънът е дестилирано алкохолно питие, за чиято направа е нужно най-вече царевично зърно. Наименованието на напитката произлиза мястото, където най-напред започва да се произвежда. Става въпрос за община Бърбън, намираща се в щата Кентъки.

Производство на бърбън

Този вид алкохол се дестилира от зърнена смес. Като съдържанието на царевица трябва да е поне 51 процента. Всъщност това е причината за специфичния му вкус. Бърбънът отлежава в опушени дъбови каци. Друга любопитна подробност относно бърбъна е, че не се допуска употреба на каквито и да е оцветители, тоест напитката трябва да е напълно натурална и да не съдържа никакви съставки, които по някакъв начин биха променили първоначалните ѝ ударение.

Бърбънът трябва да отлежи поне две години, за да спада към категорията Straight Bourbon. Обикновено качествените марки предлагат алкохол, отлежал минимум четири години. Все пак има и такива, предлагащи евтина продукция, която е отлежала и по-малко. Интересен вид бърбън е така нареченият Sour Mash, който се отличава с изявения си солен вкус. За него е характерна и леко кисела нотка. Този вид се добива благодарение на специална киселина, която се ползва при приготвянето му.

История на бърбън

Американско уиски

Бърбънът има многогодишна история. Всичко започва през осемнадесети век, когато заселници от Шотландия и Ирландия се противопоставят на данъците върху алкохола в САЩ. Инициаторите на бунта са заловени, но президентът Джордж Вашингтон все пак решава да ги помилва. Бунтарите, който активно търгуват със спиртни напитки, се заселват в Кентъки, където им е предложена земя. Сред предоставените им зони е Бърбън, където стартира производството на американското уиски.

Благодарение на речното пристанище Охайо произведената напитка се разпространява в други части на САЩ. Задължително условие за бърбъна е той да бъде направен в САЩ. Ако някое питие е приготвено на същия принцип, но извън Америка, то няма правото да носи това име. На 4-ти май 1964 година бърбънът е обявен за отличителен продукт на САЩ. Има вече и Федерални стандарти за идентичност на бърбън.

Състав на бърбън

Бърбънът е източник на витамин А, витамин В, витамин РР, калций, фосфор, натрий, калий, моно- и дизахариди и други вещества.

Съхранение и поднасяне на бърбън

Според експертите бърбънът е питие за истински ценители и всеки трябва да му се наслаждава, както намери за добре. Все пак някои любители на американското уиски припомнят, че отлежалият повече време бърбън е препоръчително да се сервира след хранене, тъй като се отразява положително на храносмилането.

Всеки сам трябва да прецени за себе си дали да го консумира в чист вид. Въпрос на избор също така е дали ще добавим кубчета лед или ще го разредим с газирана вода или друга безалкохолна напитка. Бърбънът също така може да бъде смесен с някакъв ликьор. Според запалените почитатели той трябва да се разлива в прозрачна стъклена чаша, която има форма на цилиндър.

Пълни се само 1/3 от чашата. Бърбънът се пие бавно и на малки глътки, така че да се усети изцяло неговото очарование. Преди отпиване истинските любители го помирисват, тъй като държат да се насладят и на невероятното му ухание.

Някои експерти смятат, че бърбън не бива да се държи в хладилник, а да се съхранява на стайна температура. Ако все пак решите да похапнете, докато си пийвате бърбън, можете да заложите на пушена риба или стриди, но естествено можете да подберете добавка според собствените си предпочитания. Задължително условие при консумацията на бърбън все пак остава приятната компания.

Бърбън в кулинарията

Салата

С течение на времето бърбънът все повече навлиза в кулинарията. Коктейлите с царевичната напитка са сред любимите както на дамите, така и на господата. Бърбънът успешно се смесва с мента, сода, различни видове ликьор. Към него могат да се добавят и плодови вкусове. Всъщност през последните години бърбънът се доказа като значима съставка не само в коктейлите, но и в някои кулинарни специалитети. Опитните кулинари го ползват, за да овкусят свински котлети, рибни филета и пилешки пържоли. Употребява се и за подправяне на свежи салати и апетитни десерти.

Ползи от бърбън

Умерената консумация на качествен бърбън има редица ползи за човешкия организъм. Това до голяма степен се дължи на съдържащата се в питието царевица. Този вид алкохол е източник на антиоксиданти, които се отразяват добре на тялото ни. Пийването на бърбън, разбира се в малки дози, понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. В същото време умерената му консумация намалява опасността от инсулт и сърдечно-съдови проблеми.

Нерядко бърбън влиза в състава на някои лечебни смеси, помагащи при тахикардия, проблеми с кръвното налягане и некачествен сън. Царевичното питие помага при хора, имащи стомашно-чревни оплаквания. От друга страна, консумацията на това питие облекчава нервното напрежение и отпуска. Умереният прием на бърбън се отразява благоприятно и върху жлъчния мехур. Действа добре още при физическа и умствена умора.

Вреди от бърбън

Независимо че бърбън притежава положителни свойства, както всеки алкохол, той може да бъде и много опасен. Честата и неразумна консумация на царевичната напитка може да причини алкохолно отравяне. Консумацията на бърбън би трябвало да се избягва от бременни жени и кърмачки. Хора, страдащи от сериозни заболявания, също трябва да внимават с употребата на това алкохолно питие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest