Сафрид

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Пържен Сафрид
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Сафридите /Trachurus/ представляват род хищни риби, които обитават солени води и обикновено се движат на пасажи. Принадлежат съм семейство Сафридови /Carangidae/. Те могат да бъдат срещнати в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и в техните морета. Сафридът се отличава с голяма глава.

Горната част на туловището е обагрена в сиво и зеленикаво. Долната част е оцветена в бяло или сребристо. Интересно при сафридите е, че притежават тъмно петънце на капачето на хрилете. Сафридите могат да нараснат на дължина до 40 сантиметра. Теглото им може да достигне до половин килограм. Разбира се, в единични случаи са се улавяли и по-тежки екземпляри.

Видове сафрид

В род Trachurus присъстват повече от 15 вида сафрид. У нас е разпространен черноморският сафрид /Trachurus mediterraneus ponticus/. Той има тъмнозеленикав гръб, който на места синее. Страничната част на рибата е сивееща, а коремът е обагрен в сребристо до бяло. Черноморският сафрид притежава специфични люспи, които са подредени в добре очертана линия.

Той има сравнително голяма глава и големи очи. Отличава се още с мощна челюст и ситни зъби. Обикновено черноморският сафрид е дълъг не повече от двайсетина сантиметра. Теглото му не надвишава 100 грама. По-дребните индивиди се наричат граца, а по-едрите - хаймана.

Обичайно поведение на сафрид

Сушен Сафрид

Сафридът е стадна риба. Екземплярите с по-скромни размери се изхранват със зоопланктон, а едрите сафриди нападат дребни рибки. Похапват и ракообразни. Сафридът предпочита топлите води и по тази причина с понижаване на температурите се отправя към райони, в които да прекара зимните месеци. В някои случаи, когато зимата се окаже по-топла, той остава по българското крайбрежие, но ако температурите внезапно паднат драстично, той не може да оцелее.

Със затопляне на температурите идва и моментът за размножаване. Хайверът се хвърля на порции през периода от май до август. Това се случва на разстояние от 10 до 30 километра от брега, като температурата на водата трябва да е между 16-26 градуса. През последните дни на септември пасажите отново се събират за поредната сезонна миграция. Сафридът живее сравнително дълго. Някой видове успяват да оцелеят до 15 години.

Улов на сафрид

Този вид риба е с голямо стопанско значение. Опитните рибари се подготвят за лов на сафрид през втората част на месец май, когато той се доближава до крайбрежието по време на размножителния период. У нас сафрид може да се улови във водите около Варна, Бургас, Свети Влас и Лозенец. Този вид риба се лови на дънна въдица. През август и октомври се лови на чепаре. Като ловенето трябва да се осъществява от брега.

Торните и морските червеи, както и скаридите се явяват подходяща стръв за сафрида. По-рядко се ползват парченца от риба или мида. Когато сафридът клъвне, това веднага се забелязва по неговите резки движения. Само че този вид е много плашлив, ето защо когато една клъвне, трябва да се извади възможно най-бързо, тъй като съществува опасност да подплаши останалите членове на стадото.

Почистване на сафрид

Първата стъпка от почистването на сафрид е старателното измиване със студена вода. Сафридът е дребна риба, така че тези от рибките, които са съвсем ситни, обикновено само се освобождават от главата, без да се разрязват коремните им стени. При по-едрите риби се почистват специфичните люспи, като се внимава, тъй като те могат да причинят нараняване. Премахва се главата, а задно с нея и вътрешностите. След това рибата се измива още веднъж и се подсушава. Почистената и подсушена риба можете да осолите и да преминете към нейното по-нататъшно обработване.

Сафрид в кулинарията

Печен Сафрид

Сафридът е истински морски дар. Месото е много апетитно и напомня на това от скумрия. Рибата е подходяща както за влагане в различни специалитети, така и за консервиране. Въпреки това запалените гастроном твърдят, че тя е по-вкусна пържена и ползването ѝ в специалитети е ненужно.

При всички случаи ароматът, който ще се разнесе, докато приготвяте рибата, е неописуем. Особено ако подправите крехкото месо с черен пипер, чесън, магданоз и копър. Сафридът можете да гарнирате с продукти по ваш избор, като зеленчуковите добавки допълват най-добре вкуса на рибата. Отлично питие за сафрид се явява памидовото червено вино.

Ползи от сафрид

Сафридът е не само вкусен хранителен продукт, но и ценен източник на значими съставки. От него можем да си набавим калций, мед, манган, йод, фосфор, кобалт, желязо, натрий, калий, омега-3 мастни киселини и др. Похапването на сафрид подпомага сърдечно-съдовата система и подпомага функционирането на сърцето. Освен това укрепва дейността на щитовидната жлеза.

Ползите на месото от сафрид не приключват дотук. Редовната консумация на този вид риба допринася за стабилизирането на нивото на хемоглобина в кръвта, а също и за укрепване на имунната система. Похапването на риба се препоръчва при умствено и физическо изтощение, при липса на енергия, отпадналост и нервност.

Другата положителна черта на сафрида е, че той се отнася към постните риби, тоест тези, които съдържат до 5 процента мазнини, което го прави подходящ са хората, придържащи се към диети, а също и за тези, които имат метаболитни нарушения.

Вижте още вкусни предложения за:

- рецепти за попчета;

- рецепти за херинга;

- гаврос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest