Зелено сирене
Green CheeseZeleni Sir

Зелено сирене

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
967161k
Зелено сирене
Снимка: Fotovektor / pixabay.com
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Зелено сирене е тип плесенно сирене, получено по специална технология. Такива сирена се правят в Швейцария и Англия. У нас се среща зелено сирене, наречено Черни вит, произвеждано единствено в едноименното тетевенско село. Дълги години за съществуването му бе забравено, но неотдавна звездата му най-после изгрява. Зеленото сирене представлява разновидност на бялото саламурено сирене, която се явява единственото плесенно сирене на Балканския полуостров.

История на зеленото сирене

Историята на зеленото сирене започва да се пише преди много години, когато в Стара планина се отглеждат големи стада с овце. Всъщност произходът на сиренето до голяма степен е свързан с начина на живот на местните хора. В онези времена овчарите често приготвяли сирене, докато пасели овцете по тучните планински пасища.

Те го оставяли в дървени качета, които обаче не били плътни и по тази причина саламурата успява да се отцеди. Така сиренето оставало без течност. Малко преди началото на есента пастирите носели сиренето в селото, където го съхранявали влажни изби, където температурата била около 10 °C. При отваряне на съдовете със сирене млечните продукти получава зеленикава плесен. Тя се получава от взаимодействието между сиренето с влажния и студен въздух.

Така съвсем случайно се появило уникалното българско зелено сирене. В началото то е гледано с недоверие от българите, тъй като е смятано за негодно. За известен период от време то дори изчезва, но през 2007 година бива преоткрито от международна организация и започва да прославя страната на форуми и изложения.

Преди осем години българският чудноват млечен продукт е представен на значимо изложение в италианския град Бра. Там зеленото сирене бързо успява да събере погледите и бива високо оценено от журито. Неповторимият вкус на продукта толкова впечатлява италианците, че тръгват по неговите следи. Така се оказват в България, и по-точно в село Черни Вит.

Производство на зелено сирене

Зеленото сирене в Черни Вит се отличава най-вече със своята благородна плесен, появила се съвсем естествено. При масовото производство на сирена тези процеси са изкуствено причинени. Плесента на зеленото сирене се появява в дървените качета, където овчарите съхраняват млечните продукти. От друга страна, за получаването на сиренето играе важна роля характерният за поречието на Черни Вит климат.

Според експертите значителната разликата между дневната и нощната температура също оказва влияние в случая. За да се добие специалното зелено сирене обаче, е необходимо наличие на едно конкретно мляко - млякото от тетевенската овца, създадена благодарение на народна селекция. Зеленото сирене е сезонен продукт, който зрее в периода от есента до пролетта. През това време вкусовите му качества се изменят.

Характеристика на зелено сирене

Зеленото сирене е с мека и деликатна консистенция, дължаща се на непастьоризираното пълномаслено мляко, от което е приготвено. То се отличава с характерен мирис и богат вкус, способен да докосне и най-взискателния гастроном. Уханието му е силно и землисто. Всъщност, всеки който го е вкусвал, казва, че това е най-вкусното сирене, което някога е опитвал. То се отличава със зеленикава плесен, която му придава изключително интересен вид. Благодарение на тези свои неоспорими характеристики то успява да се нареди гордо до най-впечатляващите сирена на континента.

Готвене със зелено сирене

Зелена салата

Уникалните вкусови качества на зеленото сирене го правят подходящо за редица рецепти. Според малцината, успели да му се насладят, то може да се комбинира с листни зеленчуци и ядки. Може да му се придаде както сладък, така и леко кисел вкус. Това става като се напръска с балсамов оцет или се комбинира с лъжичка мед. Оказва се също така, че съчетанието му с шоколад е много сполучливо и запомнящо се. Това обаче е една твърде малка част от необятните възможности, разкриващи се пред забележителното българско сирене.

Предлагаме ви съвсем обикновена рецепта с необикновеното нашенско зелено сирене:

Необходими продукти: 150 г зелено сирене, 4-5 супени лъжици мед, 5 супени лъжици кокосови стърготини

Начин на приготвяне: Нарежете зеленото сирене на кубчета. Загрейте меда и полейте с него сиренето. Поръсете всичко с кокосови стърготини и поднесете.

Опазване на зеленото сирене

Историята на зеленото сирене започва отдавна, но неговата съдба все още не е напълно ясно. Засега то се отглежда само в отделни домакинства, тъй като не може да се пусне в масово производство поради административни пречки. Това може да се окаже фатално за продукта и той да бъде безвъзвратно изгубен. Зеленото сирене се явява значима част от нашата национална култура, но за момента то не може да се реализира на пазара заради неспазени хигиенни норми, наложени от Брюксел.

Другата пречка е това, че според европейското законодателство един продукт може да се впише като традиционен за даден регион, само ако е присъствал поне 25 години в търговската мрежа на дадената страна. Въпреки това местните хора не губят надежда и не спират да вярват, че то някой ден ще бъде узаконено като местен продукт и ще може да привлича туристи в селото, с което пък да гарантира поминък за повече хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес