Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за зелени палачинки с пълнеж от крема сирене

Идеи за зелени палачинки с пълнеж от крема сирене

Идеи за зелени палачинки с пълнеж от крема сирене

Има ли нещо по-вкусно от пресни палачинки? Надали. Независимо дали са поднесени топли или студени, с пълнеж от сладко, течен шоколад или пък със солена плънка, те присъстват неизменно на трапезата ни. И то както под формата на закуска, така и като вкусна вечеря.

Не е ясно точно кога са измислени палачинките като храна, но в писмените източници това тестено изделие фигурира още от 1439 г. Най-общо казано то се приготвя от тесто от брашно, яйца и прясно мляко, което се изпича от двете страни в тиган.

Както сами се досещате, в различните държави палачинките се приготвят по различен начин. В САЩ например в рецептите за класически палачинки се добавя и нишесте, в Русия се използва елда, а в Англия дори и бира. Американците похапват пухкавите палачинки си обилно поляти със сироп (обикновено кленов), докато мексиканците поднасят своите царевични палачинки (изпечени на плоча и известни като тортия) в комбинация с месо и боб.

Така или иначе, по който и начин да са поднесени, палачинките се харесват навсякъде по света, като из много европейски държави се чества дори Палачинковия ден, в повечето случаи предхождащ постите.

Макар класическите палачинки да имат характерния си златист цвят, придобит от яйцата и брашното, то има и палачинки, които са зелени. И са не по-малко вкусни от своите традиционалисти. Ето какви са най-често срещаните зелени палачинки, които пък обичайно се консумират с плънка от крема сирене.

Зелени палачинки от спанак

Зелени палачинки

Характерното при направата на зелено тесто за палачинки е добавянето на една- две шепи спанак към традиционното тесто, което може да бъде направено както с употребата на прясно мляко, така и с кисело. Спанакът трябва да бъде добре измит, нарязан и с цел изсушаване да мине през центрофуга за зеленчуци. В повечето спаначени палачинки се налага да разполагате и с блендер, за да можете да получите хомогенна смес, от която да приготвите зелените палачинки. По-подходящ пълнеж за тях от крема сиренето няма.

Зелени палачинки от чушки

Тъй като темата ни е за зелени палачинки е съвсем логично за направата на тестото да използвате зелени чушки. Броят им зависи от това колко палачинки искате да направите, но обикновено 3-4 би трябвало да са ви достатъчни. Чушките се измиват, семето и дръжките им се премахват и се пасират заедно с останалите съставки за тестото в блендер. Естествено, те се поднасят заедно с пълнеж от крема сирене.

Зелени палачинки от тиквички

Това отново е чудесно пролетно хрумване, за да разнообразите вида и вкуса на традиционните палачинки, но имайте предвид, че тестото ви няма да има толкова наситен зелен цвят, колкото спаначеното, например. Тук е много важно да имате предвид, че тиквичките трябва предварително да бъдат измити, обелени, настъргани заедно с щипка сол и оставени да се отцеждат в гевгир. Когато ги добавяте към тестото си отново е добре с ръце да ги отцедите. Т.е. всичко това отнема малко повече време, но в крайна сметка палачинките от тиквички стават много вкусни.

Зелени палачинки

Зелени палачинки от броколи

Конкретни рецепти за зелени палачинки от броколи можете да откриете и на сайта ни, но ще споменем, че характерното при направата на тесто от броколи е, че зеленчуците трябва да бъдат предварително бланширани във вряща вода, към която сте добавили и малко сол.

Зелени палачинки можете да направите и от магданоз, копър или други зеленийки, както и да добавите самите зеленийки към пълнежа от крема сирене. Зависи от собствените ви предпочитания, но имайте предвид, че всички зелени палачинки с пълнеж от крема сирене са подходящи както за ежедневна консумация, така и при посрещане на гости. Все пак имат доста по-атрактивен вид от обикновените, нали? Освен това са много подходящи и за солена палачинкова торта.

Вижте още:

- Зелени палачинки със солена плънка;

- Зелени палачинки с бекон;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest