Германската нация може да се похвали с истински усет към алкохолните напитки. Не толкова известен обаче е фактът, че в Германия се отглеждат някои сортове бяло грозде, от което се правят златисти вина със силен плодов аромат, привкус на праскова и златни ябълки.
Още през ХІІІ век монасите, които правели вино, забелязали изключителната студоустойчивост на някои сортове бяло грозде, особено в по-слънчеви дни. Ето защо днес ще ви запознаем с три световно признати немски вина, които съвсем несправедливо са пренебрегвани заради по-прочутите си събратя от Франция и Италия.
1. Ризлинг
Тайната на един отлично направен Ризлинг е в неповторимата хармония между захари и киселини, комбинирани – в зависимост от произхода му – с изискана филигранна структура или мощен аромат. Дори и най-сладките Ризлинги разполагат със стабилна киселинна структура, която им придава невероятен потенциал за стареене.
Добрите вина от Ризлинг никога не са прекалено алкохолни или тежки, напротив – те изпъкват с невероятна свежест. Типичният ризлинг притежава в първите няколко години от живота си бледо жълт, понякога клонящ към зелено цвят. С напредване на възрастта цветът става по-интензивен и отлежалите Ризлинги се представят в наситено, пищно злато.
2. Мюлер-Тургау
Той е въведен още през 1882 г. от шведския селекционер Херман Мюлер, който живеел в град Тургау. Този сорт бил известен като още по-устойчив на климатични изменения от ризлинг. Той узрява по-късно, в края на септември.
От гроздето Мюлер-Тургау могат да се правят невероятни висококачествени вина, но за съжаление сортът вирее най-добре върху почвата, която вече е запазена само за Ризлинга. Винопроизводителите, които биха заменили известния немски сорт с Мюлер-Тургау, са наистина много малко, което прави виното все по-рядко срещано в днешно време.
3. Силванер
Това е сорт бяло грозде и на него съответстват около 8% от производството на страната. Предполага се, че този сорт е донесен в страната от Трансилвания през ХІХ век и тогава бил много популярен, макар и с времето да спада.
Той е непретенциозен към условията и узрява рано. Виното, което се прави от него, е с ярък, запомнящ се вкус, с цветен и плодов аромат. Тъй като спада към категорията на по-тежките вина, Силванер се съчетава изключително добре с традиционни немски деликатеси.
Коментари