gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните френски сирена

Най-популярните френски сирена

Френски сирена
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Френските сирена са над 400 вида и действително е доста трудно да се определи кои са най-популярните. Ако се чудите кои си заслужава да бъдат опитани, отговорът ще е всички, особено, ако сте любител на новите вкусове и млечните продукти.

Всяко едно от сирената ще ви донесе различна наслада и ще ви омагьоса по различен начин. Най-често френските сирена се поднасят самостоятелно на трапезата – парчетата се слагат върху дървена дъска. Към тях могат да се сервират вино и хляб, които да допълнят уникалния вкус на млечните изкушения.

Все пак, ако трябва да изброим няколко от най-популярните френски сирена, списъкът ще включва

Бри (Brie) – това е меко краве сирене и се смята за добра компания на сухите и полусухи вина. Сиренето е покрито с бяла коричка и зрее обикновено около седмица (може и повече). Ако деликатесът е оставен да узрее по-дълго, няколко месеца до година, ароматът се променя и сиренето става с по-силен вкус и тъмен цвят. Тогава вече се нарича Бри Ноар.

Сирене Бри

Комте (Comte) е краве сирене, което е популярно още под наименованието Грюер де комте. Интересното при него е, че за производството на килограм сирене са нужни 12 литра мляко. Комте се произвежда в няколко района във Франция – сиренето има коричка, чиито цвят може да бъде охра, жълт или сив.

Сирене Комте

Този млечен продукт е със среднотвърда консистенция, има добра масленост и във вкуса му се открива съвсем лек дъх на ядки. Най-често сиренето се реже на тънко и се поднася в компанията на сухо червено вино.

Камамбер

Рокфор (Roquefort) е популярно синьо сирене, което обикновено се сервира, нарязано в плато - този млечен продукт, който често е наричан „кралят на сирената“, зрее между четири и девет месеца, а точната рецепта за приготвянето му се пази в тайна. Можете да поднесете Рокфор с всякакви вина.

Рокфор

Камамбер(Camembert) е меко сирене, което също може да се поднесе като допълнение на всякакви вина. Сиренето има бяло-жълта коричка, като трябва да зрее най-малко три седмици. Пресният Камамбер е трошлив, но с времето сиренето омеква и добива характерен силен аромат.

Бофор

Бофор (Beaufort) е също сред най-популярните френски сирена – то има полутвърда консистенция и се произвежда единствено във френския департамент Савоя. На външен вид и по качества много напомня на швейцарското сирене Грюер – за получаването на килограм Бофор са необходими 11 литра краве мляко.

Сиренето се реже на тънки филии и се поднася с плодове и салати, а комбинирането му с вино зависи от това колко е узряло сиренето. За по-млад Бофор се препоръчват леките червени вина, а за зрял – бели бургундски вина.

Сред популярните френски сирена се нареждат още Мюнстер, Сент Агюр, Сент Албре и др. Повечето от сирената имат особена миризма, но не отхвърляйте тези млечни продукти само заради аромата им. За да успеете напълно да се насладите на вкуса на всяко от сирената, е желателно да ги комбинирате с правилния алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest