Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Няколко причини да пием чай от шипки

Няколко причини да пием чай от шипки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Чай от шипки

Чаят от шипки е едно от най-старите лекарства, използвано в българската народна медицина. Той се прави от плодовете на шипковия храст, който се появява, след като цветовете са опадали. Всички видове шипки са ядливи и се различават само по вкуса си.

Освен плодовете за запарване могат да се използват и венчелистчетата на растението. Запарката от шипки се характеризира с тръпчив и освежаващ вкус.

Данни за използването на шипките за лечение има още от древността. В наши дни продължават да се правят изследвания, които доказват редица благотворни ефекти, които те могат да донесат на тялото и организма ни.

В 100 г шипки се съдържат до 1000 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Той е чудесен избор за стимулиране на имунната система. Освен това предпазва и лекува редица заболявания. В шипките се откриват витамините А, К, D и Е, както и минералите калций, магнезий, калий и манган.

Освен това в плода на шипката се съдържа и рибофлавин (витамин В2), цитрусова и ябълчена киселина, въглехидрати, както и малко количество протеини и мазнини. Ето защо и кога да пием чай от шипки.

Шипки

При грип и настинка. Именно високите нива на витамин С в шипката стимулират работата на имунната система. За да се предпазите, приемайте шипков чай по два пъти дневно. Ако вече сте болни, той драстично съкращава времето за възстановяване. Облекчава възпаленото гърло, запушването на носа и на белите дробове.

За подобряване на храносмилането. Предпазва от диария, дизентерия и гастроентерит. Чаят от шипка чисти токсините и поддържа нормалните здравословни бактерии в храносмилателния тракт.

При безсъние, умора и менструални проблеми. Приемът на чай от шипка подобрява съня и повишава нивото на енергия. Много жени споделят, че им помага да поддържат цикъла си редовен, безболезнен и дори ги прави по-плодовити.

При болките в ставите. Шипките облекчават болката при артрит, ревматоиден артрит и остеоартрит. Съставките им помага за ограничаването на възпаленията в ставите, които изначално причиняват болката.

При инфекции на уринарния тракт и камъни в бъбреците. Чаят чисти токсините от пикочния мехур и разгражда малките камъчета. Действа като диуретик и предпазва от напълняване.

При проблеми с централната нервна система. Няколко чаши чай на ден успокояват симптомите на тревожност, нервност, депресия и други психични проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest