Във виното се съдържат антиоксиданти и танини, които въздействат благоприятно на сърдечносъдовата система. Дългогодишни изследвания, провеждани от американски учени, са установили, че хората, които редовно пият вино, с 30% по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Освен това при консумация на вино нивото на лошия холестерол и рискът от поява на атеросклеротични плаки значително се понижава.
Божествената напитка подобрява дейността на храносмилателната система, активира работата на мозъка и възпрепятства развитието на заболявания, свързани с напредването на възрастта.
Сухото червено вино се слави като отличен антидепресант - успокоява нервната система и отпуска. Чаша вино след тежък работен ден значително успокоява стреса.
Колко дълго можем да го съхраняваме?
Според най-разпространената теория, колкото виното е по-старо, толкова вкусът и ароматът му са по-интересни и наситени. Това е така, но невинаги и не за всички вина. Вината от среден клас пазят качествата си по-кратък период от време. Това се отнася особено за белите и розетата - колкото по-млади са, толкова по-добре.
Професионалните сомелиери съветват по възможност, щом отворим бутилката вино, да я изпием веднага, вместо да се опитваме да я съхраним. Разбира се, за сам човек това е твърде голямо количество, но ако пиете с приятели, е напълно постижимо - още повече, че виното е социална напитка. Ако все пак в бутилката остане вино, трябва да го съхраните правилно.
Пенливите вина преживяват буквално няколко часа след отварянето им. Леките розета и белите вина може да се съхраняват малко повече. Червеното вино запазва вкуса си до три дни след отварянето на бутилката. За сладките вина срокът е една седмица.
Как да употребим остатъците от вино?
Ако нямате възможност за правилно съхраняване, може да намерите доста приложения на остатъците от вино. На първо място, може да ги ползвате, за да сварите ароматен глювайн. Освен това виното може да се ползва за множество кулинарни цели - то се съчетава чудесно с месо, може да стане основа за маринати, сосове, както и за десерти.
Коментари