Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да варим месо

Как правилно да варим месо

Сурово месо

За да запазим ценните вещества на месото, както и за да го приготвим вкусно и крехко, е необходимо да спазваме някои правила по време на варенето му.

Независимо какво месо ще варите, трябва първо да го измиете и да го варите в добре затворен съд, за да се запазят ароматите му.

Когато месото заври, по повърхността на съда започва да се отделя сива пяна, която представлява пресечените белтъчини на месото. Повечето домакини изхвърлят пяната, за да остане бульонът бистър. Някои специалисти обаче препоръчват това да не се прави, тъй като по този начин се изхвърлят и ценни хранителни елементи.

Те препоръчват пяната леко да се потупа с лъжица, след което тя ще падне на дъното и ще бъде погълната от бульона. По какъвто и начин да решите да действате, никога не изхвърляйте образувания бульон, дори и да е дошъл в повече. В него се съдържат някои от най-питателните и полезни вещества на месото.

Важно правило при варенето на месото е то да се пуска на цели парчета и по време на варенето да е покрито от водата.

Ако сте решили да приготвяте по-старо говеждо или телешко месо, имайте предвид, че то става доста по-бавно от месото от птици или от свинското. Добре е да го начукате предварително с дървен чук и да добавите във водата 1 с.л. оцет. Друг вариант е предварително да го обтриете с горчица от предходния ден. След това го измийте, поръсете го с малко оцет, изчакайте още 2 часа и тогава го сложете да ври.

Тенджера под налягане

Най-бързо се приготвя варено месо в тенджера под налягане, която спестява времето за приготвянето на продуктите с до 4 пъти. Това се дължи на факта, че топлинната обработка се извършва при много по-високо налягане, което допринася и за по-малката загуба на ценни вещества по време на варенето на месото.

Когато работите с тенджера под налягане, е важно да знаете, че се слага толкова вода, колкото искате да има в готовото ястие, но не повече от 3/4 от вместимостта на тенджерата. След като сте измили месото, затваряте тенджерата и я слагате върху горещ котлон, като е желателно той да бъде толкова голям, колкото е дъното на тенджерата.

При завирането на ястието от вентила ще започне да излиза пара. Върху него се поставя т.нар. камбанка и се намалява силата на котлона. Така се поддържа варенето. Имайте предвид, че дори и след като сте спрели и махнали тенджерата от котлона, тя продължава да поддържа същата температура още около 10 мин, поради което ще трябва да изчакате, преди да я отворите. За приготвянето на пилешко и на телешко месо например често са достатъчни само 20 минути, а за говеждо - около 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest