Хората смятаме, че миенето на месото го прави безопасно и безвредно за хранене.
Но според експертите миенето не довежда до нищо друго, освен до разпространение на бактериите из цялата кухня, този вид замърсяване се нарича кръстосано замърсяване и е изключително вредно за нашето здраве и това на семейството ни.
Повечето хора, миейки месото, смятат, че това е най-правилната постъпка при готвенето, но в този случай единствено се постига разпространение и полепване на бактериите из кухнята.
Затова миенето на месото не е необходимо, тъй като при процесът на готвене (независимо дали процесът е печене, пържене или варене), високата температура убива сигурно бактериите.
Ето стъпките, които препоръчвам да спазвате, когато готвите сурово месо. Това се отнася за всякакъв вид месо - пилешко, свинско, риба и други.
1. Измийте всички останали продукти и уреди, които се използват при подготовката на месото (ножове, дъска за рязане, но в никакъв случай месото)
2. Ако сте решили да убиете микробите предварително - включвайте и изключвайте контакта с ръце и при поставянето на месото в тавата ограничете максимално допира с ръце. Убиването на бактериите се прави на слаб, но продължителен огън според температурата, с която се налага и е задължително да се използва хранителен термометър.
Коментари